Budi dio naše mreže

Ključna riječ: potres-u-zagrebu

Simbol sposobnosti za herojstvo pod udarcima života - Zagrebački solisti u palači HAZU izvode Beethovenovu Petu simfoniju

"Nakon krize u kojoj smo se zatekli, bilo kao umjetnici, koncertna publika ili samo kao građani grada Zagreba - izvedba sudbinske simfonije najavljuje novo otvaranje i obnovu grada Zagreba koji će ponovno zasjati u prijašnjem sjaju. Peta simfonija čini taj herojski ideal individualnim, unutarnjim, ali ne manje univerzalnim. Ili, kako to kaže Beethovenov biograf, Peta simfonija simbolizira sposobnost svakoga čovjeka za herojstvo pod udarcima života, za pobjedu koja je otvorena cijelome čovječanstvu, svakome pojedinačno."

Još nekoliko dana imate priliku pogledati izložbu o zagrebačkoj katedrali

Izložba naslovljena "Prvostolna crkva zagrebačka: ʹAtrium ecclesiae – forum populiʹ" otvorena je 27. svibnja i može se razgledati do 30. lipnja 2020. u auli zagrebačke Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6. Izborom knjigâ i grafičke građe iz "Zbirke Zagrabiensia" skrenuta je pozornost na značenje zagrebačke katedrale te se nastojalo ukazati na važnost obnove naše prvostolne crkve znatno oštećene u potresu koji je pogodio Zagreb dana 22. ožujka 2020., kao i u onome prije 140 godina.

Kad ne bi postojala, "Katarinu" bismo morali izgraditi!

Rečenica iz naslova koju je rektoru Akademske crkve sv. Katarine na Gornjem gradu i župniku župe sv. Marka preč. Vladimiru Magiću u jednom razgovoru izrekao jedan od mnogobrojnih umjetnika koji su u njoj nastupili, najbolje opisuje njezinu važnost za hrvatsku sakralnu, kulturnu i umjetničku baštinu.

MERČEVO Pročitajte pjesme o sačuvanome grobu bl. Ivana Merza

Grob bl. Ivana Merza ostao je potpuno neoštećen u razornom potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka. "Znak je to milosne prisutnosti našega Blaženika i njegova djelatnog zagovora", naglasila je u svome priopćenju Postulatura bl. Ivana Merza. Upravo je taj događaj nadahnuo trojicu pjesnika te su svoj doživljaj toga znaka pretočili u pjesme. Pročitajte njihove nadahnute stihove!

SVJEDOČANSTVA UČENIKA IZ GRANEŠINE Kako doživljavaju online mise, boje li se potresa i zašto je Uskrs bio čudan, ali i predivan?

Već neko vrijeme živimo pogođeni pandemijom koronavirusa, a stanovnici Zagreba i okolice i nakon mjesec dana od razornog potresa i dalje strepe od novih podrhtavanja. Govori se o zaraženima i preminulima od ili s koronavirusom, govori se i piše o materijalnoj šteti koju je prouzročio potres. No, jesmo li se zapitali kako djeca i mladi gledaju na svijet oko sebe? Kako su proslavili Uskrs i boje li se potresa? Donosimo promišljanja učenika šestih i osmih razreda osnovne škole u Granešini.

Ivo, Pavel, Alen i Zoran u svakom trenutku znaju koji je njihov posao dok vise na zagrebačkoj katedrali

Oni su Ivo Frangeš, Pavel Car, Alen Hertel i Zoran Malnar. I oni su alpinisti, što iz ljubavi, što iz profesije i ovih dana doslovno su glavne 'zvijezde' neba iznad Zagreba, a prošlog petka sve oči u Hrvatskoj bile su uperene u njih. Oni su pripremali sjeverni zvonik na prvostolnici za spustiti sigurno na zemlju zbog oštećenja i mogućeg rušenja nakon 22.ožujka i kobnog potresa u kojem se srušio južni toranj. Ali ova četiri dečka su puno više od toga.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja