Budi dio naše mreže

U svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli izaslanstvo hrvatske Bratovštine sv. Jakova predstavilo je bogatu hrvatsku Camino tradiciju štovanja sv. Jakova, stariju od 800 godina.

/ ts

U svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli, u prigodi blagdana Ukazanja sv. Jakova, zaštitnika Španjolske, prvi put je sudjelovala hrvatska Bratovština sv. Jakova koja je predstavila svoje aktivnosti i projekt Camino Hrvatska na poziv Nadbratovštine sv. Jakova. Kroz niz susreta izaslanstvo hrvatske Bratovštine sv. Jakova predstavilo je bogatu hrvatsku Camino tradiciju štovanja sv. Jakova, stariju od 800 godina. Svečanu misno slavlje predvodio je don José Fernández Lago, rektor svetišta, koji je na početku misnog slavlja, pozdravljajući sve okupljene hodočasnike na različitim jezicima, posebno istaknuo nazočnost hrvatskih hodočasnika.

Camino Hrvatska dio je europske mreže puteva sv. Jakova pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe koji vode u Santiago de Compostelu i kojima hoda preko 1 i pol milijun ljudi godišnje po cijeloj Europi. Ovaj projekt obnove srednjovjekovnih hodočasničkih puteva, kojima se iz Hrvatske išlo prema svetištu u Santiago de Composteli još od 1203. godine, započela je hrvatska bratovština sv. Jakova.

Izaslanstvo hrvatske Bratovštine sv. Jakova u Santiago de Composteli / Foto: Bratovština sv. Jakova

Izaslanstvo Bratovštine je u kraćem razgovoru primio nadbiskup Santiaga de Compostele mons. Julian Barrio, koji im je udjelio svoj blagoslov.

Detalje projekta Camino Hrvatska, s dionicama Camino Imota, Camino Krk, Camino Podravina te novom dionicom Camino Šibenik, izaslanstvo Bratovštine predstavilo je direkciji fundacije Jacobeo koja djeluje pri regionalnoj vladi Galicije. Direktorica fundacije Cecilia Pereira iskazala je izrazito zanimanje za detalje hrvatske Camino rute i dogovorena je suradnja na razvoju i promociji Camino baštine kao zajedničkog europskog naslijeđa. “Izuzetna nam je čast što je naša Bratovština pozvana među uski krug suosnivača Europske federacije Camino udruga”, izjavila je nakon sastanka Zorana Mlikota, dopredsjednica Bratovštine sv. Jakova.

Na radnom sastanku s Franciscom Duránom, predsjednikom Nadbratovštine sv. Jakova, predstavljena je hrvatska Camino baština, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te su dogovorene još intenzivnije zajedničke aktivnosti.

Izaslanstvo hrvatske Bratovštine sv. Jakova u Santiago de Composteli / Foto: Bratovština sv. Jakova

Kruna svih događanja bilo je svečano misno slavlje prigodom blagdana Ukazanja sv. Jakova tijekom koje je zazivnu molitvu predvodila hrvatska Bratovština sv. Jakova kao jedna od rijetkih bratovština izvan Španjolske kojoj je iskazana čast da predvodi tu tradicionalnu ceremoniju. Izaslanstvo Bratovštine predvodio je predsjednik Ante Blažević, a molitvu na španjolskom jeziku pročitao je nakon evanđelja tajnik Vedran Pražen. U homiliji nakon molitve rektor svetišta don Jose je nastavio progovarati o temama i simbolima koji su istaknuti u zazivnoj molitvi: školjka, hodočasnički štap i kadionica. Taj je blagdan jedna od rijetkih prigoda kada se koristi velika kadionica Botafumeiro po kojoj je poznata katedrala u Santiago de Composteli.

Izaslanstvo hrvatske Bratovštine sv. Jakova u Santiago de Composteli / Foto: Bratovština sv. Jakova

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja