Budi dio naše mreže

U nedjelju, 3. veljače, u rodnoj će župi mons. Ante Jozića u Trilju pjevati „Tebe Boga hvalimo“ kao izraz zahvalnosti Bogu i papi Franji što je svećenika Cetinskoga kraja odlučio imenovati nadbiskupom postaviti na službu apostolskoga nuncija u Obali Bjelokosti – saznali smo od župnika župe sv. Mihovila i Cetinskoga dekana don Stipe Ljubasa koji je za Hrvatsku katoličku mrežu kazao kako je Ante Jozić u toj župi kršten, pričešćen i krizman.

/ Siniša Kovačić

Nagrada pape Franje Trilju i Cetinskoj krajini

„U njemu je kao osobi ujedinjeno znanje, jednostavnost, poniznost i pobožnost. Zahvaljujem Svetom Ocu što je prepoznao sve njegove darove, sposobnosti i mogućnosti za korist univerzalne Crkve, ali i naše hrvatske domovine – jer ipak je on Hrvat“, kazao je don Ljubas i istaknuo da mu je drago što je Sveta Stolica imenovanje odlučila objaviti upravo na blagdan Svijećnice. „To je jedno novo svjetlo već upaljeno u vjernosti, ljubavi i žrtvu i nadam se da će tim istim svjetlom don Ante svijetliti tamo gdje ga je papa postavio. To je nagrada pape Franje cijelom Cetinskom kraju i dekanatu koji broji 22 župa i ima više od 500 redovnica i 180 svećenika – dijecezanskih i redovničkih.“

Nije zaboravio Trilj

Prema župnikovim riječima, djetinjstvo novoimenovanoga nuncija Jozića vezano je uz mjesto Trilj – tamo je pohađao osnovnu školu u kojoj je bi odlikaš, a i u kasnijem obrazovanju uvijek se iskazivao kao odličan učenik.

„Nisu ga u Trilju zaboravili, niti je on Trilj zaboravio, kao ni Cetinsku Kraljinu ni svetište Gospe Sinjske. Don Ante je vrlo rado dolazio u rodni kraj – redovito za Božić, Uskrs i ljeti kada mu je to služba dopuštala. Triljani ga poznaju i svaki put kada bi dolazio imao je susrete s poznanicima iz osnovne škole, sa svojom rodbinskom. Ljudi su vrlo rado boravili u njegovu društvu. Vrlo je jednostavan, druželjubiv i susretljiv, vrstan svećenik“, kazao je za HKM cetinski dekan i župnik Trilja Stipe Ljubas.

Dolazi iz brojne obitelji

Župnik i dekan Ljubas poznaje i obitelj novoimenovanoga nuncija i kaže kako dolazi iz brojne obitelji. „Njih je 11-ero djece, on je osmi po redu. Svi su praktični vjernici, imaju svoje obitelji, vole i Crkvu i ne ističu se ni u čemu iznad drugih. Poznavao sam i don Antine pokojne roditelje Luku i Anku, bili su pobožni ljubi, iznjedrili su toliko života.“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja