Budi dio naše mreže

Mons. Ante Jozić, imenovani naslovni nadbiskup Cisse, apostolski nuncij u Bjelorusiji, zaređen je za biskupa u srijedu 16. rujna, u novoj župnoj crkvi Svete Obitelji Gospina prasvetišta u Solinu.

/ mp

Mons. Jozića zaredio je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin. Suzareditelji su bili splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša. Zbog epidemioloških prilika, biskupsko ređenje održano je u skladu s odredbama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Mons. Jozić zaređen za biskupa

Mons. Jozić zaređen za biskupa

Mons. Jozić zaređen za biskupa

Mons. Jozić zaređen za biskupa

Mons. Jozić zaređen za biskupa

Mons. Ante Jozić rođen je 16. siječnja 1967. u Trilju u Cetinskoj krajini koja je dala velik broj duhovnih zvanja. Nakon mlade mise u Trilju, tri je godine bio župni vikar u Župi sv. Marka evanđelista u Makarskoj odakle je upućen na Papinsku crkvenu akademiju. Postizanjem doktorata iz kanonskoga i civilnog prava bio je na službi tajnika u Apostolskoj nuncijaturi u Indiji, zatim savjetnik pri Predstavništvu Svete Stolice u Ruskoj Federaciji. U lipnju 2009. povjerena mu je služba voditelja Studijske Misije Svete Stolice u Hong Kongu za Crkvu u Kini gdje ostaje do ožujka prošle godine. Papa Franjo 2. veljače 2019. imenovao ga je naslovnim nadbiskupom Cise i apostolskim nuncijem. Za svoje biskupsko geslo, poput blaženog Alojzija Stepinca, uzeo je redak iz Psalma 31, U Tebe se, Gospodine, uzdam. Teška prometna nesreća 7. travnja prošle godine u tunelu sv. Ilija – Biokovo odgodila je ređenje najavljeno za 1. svibnja, a pandemija koronavirusa odgodila je biskupsko ređenje najavljeno za ožujak ove godine u Vatikanu.

Crkva na Gospinom otoku, koja je odabrana za svečanost biskupskog ređenja, sagrađena je na tlu naše kolijevke i krstionice, formiranja nacionalnog identiteta i rađanja radosti zbog pripadnosti Katoličkoj Crkvi gdje je počela proslava 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata. Kako je to u prigodi posvete kazao nadbiskup Barišić, ona je znak zahvalnosti za 14 stoljeća hrvatskoga rodoslovlja te put i nada naše budućnosti. Crkva je projekt arhitekta Viktora Vrečka, glavni projektant je Gordan Resan, a projektant konstrukcije Milan Crnogorac. Za teološko-umjetničko uređenje crkve zadužen je bio suvremeni umjetnik, slikar i kipar isusovac o. Ivan Rupnik.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja