Budi dio naše mreže

'Ostavi trag' – geslo je volonterskog projekta '72 sata bez kompromisa' koji će se u Hrvatskoj od 12. do 15. listopada održati deseti put u 17 gradova i dvije općine. Mali jubilej svečano je obilježen zadnjeg vikenda u rujnu u Splitu, gradu u kojem je sve počelo vrlo skromno s dvjestotinjak sudionika, a za ovu 2023. godinu organizatori očekuju da će im se pridružiti više od 3500 mladih koliko ih je sudjelovalo lani. Možda najveća novost za jubilarno izdanje akcije bila bi da je nacionalni nositelj organizacije odsada istoimena udruga što će im umnogome olakšati sveukupnu organizaciju.

/ anh

Velika je novost što se volonterski maraton prvi put u 10 godina održava u novome ruhu, u organizaciji istoimene krovne Udruge ’72 sata bez kompromisa’ čiji je predsjednik Splićanin Ilija Vrbatović, sudionik svega još od prvog dana. Udrugu su utemeljili 2022. malo poslije završetka devetog izdanja akcije.

“Što im udruga donosi?”, HKM-ovo je pitanje na koje je Vrbatović dao odgovor:

“Projekt je jako narastao kroz ovih 10 godina i naravno da smo imali i imamo još uvijek određene poteškoće i na nacionalnoj i na lokalnoj razini. Cilj Udruge je prvo da se olakša rast, olakša uključivanje novih gradova, kroz jasniju strukturu organizacije te definirane odgovornosti, kao i da se olakša uključivanje više sudionika u tu nacionalnu priču.”

‘Finale’ jedne akcije ’72 sata bez kompromisa’ u Karlovcu (Foto: 72 sata bez kompromisa)

Također, cilj im je raditi na prepoznatljivosti projekta u javnosti, prepoznatljivosti među medijima i prijenosu stečenih znanja. Što se tiče samih lokalnih sredina cilj im je, pak, pomoći organizacijskim timovima u osmišljavanju svega, u financijskoj stabilnosti nosioca akcije, edukaciji novih članova organizacije i voditelja konkretnih volonterskih akcija kojih je samo prošle godine diljem Hrvatrske bilo više od 450, pojasnio je Ilija Vrbatović.

U Splitu od 22. do 24. rujna na proslavi 10. obljetnice projekta ’72 sata bez kompromisa’ održan je redoviti nacionalni susret organizatora. Ovaj put bilo je 13 predstavnika.

Interes za iduću godinu pokazala su čak četiri grada, otkrio nam je Vrbatović, uz na žalost konstataciju da je grad Varaždin u zadnji tren otpao s popisa organizatora za listopad 2023. iako su se bili uključili u pripreme do zadnjeg trena.

I na otoku Krku se volontira ‘bez kompromisa’ (Foto: 72 sata bez kompromisa)

Podsjetimo, sudionici od krajnjeg istoga zemlje do juga su redom: Vukovar, Osijek, Belišće, Vinkovci, Slavonski Brod, Suhopolje, Križevci, Sisak, Zagreb, Karlovac, Rijeka, Krk, Zadar, Šibenik, Split, Sinj, Metković, Dubrovnik i Vela Luka.

Već nakon prve godine akcije u Hrvatskoj, Splićanima su se u drugom izdanju priključili Zagrepčani i Dubrovčani – s tada impresivnih 1400 prijavljenih sudionika volontera – dok su prošle 2022. godine prvi put volontirali stanovnici Belišća, Vinkovaca i Vela Luke.

Korčulansko volontiranje iz 2022. na ‘veloluškom pazaru’ (Foto: 72 sata bez kompromisa)

Projekt je međunarodnog karaktera i započeo je 1995. godine u Njemačkoj i u njemu – još uz Hrvatsku – sudjeluju otprije Švicarska, Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Sloveniija, Italija i Bosna i Hercegovina.

Iz nama susjedne zemlje ovaj projekt se iz Vrhbosanske nadbiskupije prenio i prelio zahvaljujući entuzijazmu Ivane Klačar i njezine ekipe iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih ‘Ivan Pavao II.’ u Sarajevu te, s druge strane, Lidije Piskač i članova SKAC_St-a.

Ivana Klačar i Lidija Piskač primile su u Splitu ‘zahvalnicu’ na proslavi 10 godina ’72 sata bez kompromisa’ u Hrvatskoj (Foto: 72 sata bez kompromisa)

Dio promocije ‘volonterskog maratona’ su i najavni događaji, kod nekih sudionika, pa će tako u subotu, 30. rujna, u Osnovnoj školi Borovje u Zagrebu u sklopu cjeodnevnog programa biti malonogometna utakmica između volontera i poznatih osoba, a u Splitu večer prije početka akcije, 21. rujna, bit će prigodni humanitarni koncert.

Zadarski mural za ‘vječnost’ (Foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija)

Spomenimo kao poticaj da je u jednoj maloj Veloj Luci – čiji je župnik don Hrvoje Katušić ujedno i duhovnik ovog nacionalnog projekta – prošle godine, kada su se prvi put priključili, bilo čak stotinjak volontera, a u samom Zagrebu njih više od 500.

Zašto je važno volontiranje? – rekli su za Hrvatsku katoličku mrežu sami sudionici Vukovarka Kristina Božić te Zvonimir Gojević iz Kašine.

U Križevcima su nositeljice akcije redovnice (Foto: 72 sata bez kompromisa)

“Ne bi se trebalo zaustaviti na ta tri dana, nego bismo taj način ponašanja, razmišljanja, odnosno želje za pomoći drugima, trebali živjeti svaki dan”, poručuje volonterka Božić koja poziva mlade da se uključe i učine tako dobro djelo. Uz to, doznali smo od organizatora, da im uvijek nedostaje ‘muških ruku’.

U Zagrebu se volontira, pili, ali i zasluženo odmara od 2015. (Foto: 72 sata bez kompromisa)

“Vjerujem da ćete se i vi osjećati bolje, a tako ćete učiniti nešto i za svoju lokalnu zajednicu”, naglasila je Božić, dok je Gojević – koji je u svemu već treću godinu – istaknuo: “Ovo je jedna dobra prilika da za nekog kome je prijeko potrebna pomoć da njima pomognete, ali na kraju da sebi pomognete jer taj osjećaj – kad pomognete nekom prijeko potrebnom – u duši se usitinu dobro osjećate i to je jedna jako dobra prilika, za početak, da napravite takvo što kroz ta tri dana, a onda poslije kroz cijeli život.”

Volontiranjem kroz ’72 sata bez kompromisa’ nudi se, naime, svakom sudioniku jedinstvena prilika učenja kako dobro i korisno provesti slobodno vrijeme, tu je i izgradnja karaktera, zatim povećanje osjetljivosti za primjećivanje socijalnih potreba i uči se, uz to, mlade solidarnosti, zajedničkom radu i aktivizmu.

Volontirati se može na razne načine (Foto: 72 sata bez kompromisa)

Detaljan popis svih 19 sudionika gradova i linkove za prijavu organizatori volonterskog projekta ’72 sata bez kompromisa’ objavili su na društvenim mrežama, a tim povodom zainteresiranima poručuju:

Ostavi trag dobrote, požrtvovnosti, radosti i zajedništva u svojoj okolini! Donesi potrebitima sebe i svoje snage – tragovi ostaju trajno. Pridonesi ljepšoj svakodnevnici onih kojima je to potrebno “.

Radijski smo temu obradili u ponedjeljak navečer, 25. rujna, u HKR-ovoj emisiji ‘Budimo mladi’. Naši sugovornici bili su don Hrvoje Katušić iz Vele Luke, Nikolina Grgurević Prelec i Kristina Božić iz Vukovara, predsjednik Udruge ’72 sata bez kompromisa’ Ilija Vrbatović, te – iz zagrebačke organizacije – promotorica akcije Silvija Gojević, i student Zvonimir Gojević koji će volontirati treći put od 12. do 15. listopada 2023. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja