Budi dio naše mreže

Vojni ordinarij i predsjednik Biskupske delegacije za kauze svetaca u Argentini, Santiago Olivera, najavio je početak procesa kanonizacije Argentina del Valle Larraburea, pukovnika vojske kojeg su 1975. godine mučili i ubili marksistički pobunjenici.

/ mdj

Biskup je vijest objavio tijekom mise slavljene 19. kolovoza u župi Naše Gospe od Lujána, u Buenos Airesu o 48. godišnjici pukovnikove smrti, javlja CNA.

Gustavo Acuña, generalni vikar Vojnog ordinarija, pročitao je pismo u kojem su pojašnjeni detalji procesa kanonizacije. Rubén Bonacina imenovan je postulatorom, čija je uloga prikupljanje svjedočanstava o Larrabureovu životu.

“Mogao je reći ne”

Biskup Olivera je u homiliji istaknuo kako “razna svjedočanstva govore da je Larrabure mogao biti spašen od svoje okrutne sudbine, mogao je reći ‘da’ i spasiti se uz previsoku cijenu: pomoći im u izradi eksploziva za nastavak ubijanja. Međutim, držeći nepokolebljivu vjeru, rekao je ‘ne’, i dok je pjevao himnu, ubijen je od strane Narodne revolucionarne armije (NRA).

“Larrabure se odrekao života, oprostivši onima koji su ga odlučili ubiti”, rekao je biskup.

Tko je bio Argentino del Valle Larrabure?

Larrabure je rođen u San Miguel de Tucumánu 6. lipnja 1932. Bio je kemijski inženjer i zamjenik direktora Tvornice vojnog praha i eksploziva u gradu Villa María u pokrajini Córdoba.

Bio je oženjen s Marijom Susanom de San Martín, s kojom je imao dvoje djece: Mariju Susanu i Artura.

Larrabure se odrekao života, oprostivši onima koji su ga odlučili ubiti.

U noći 11. kolovoza 1974., pod demokratskom vladom Maríje Estele Martínez (poznatije kao Isabelita Perón), koja je kao potpredsjednica postala predsjednica nakon smrti generala Juana Dominga Peróna, Laraburrea je napalo oko 70 članova NRA čiji je cilj bio nabaviti oružje i organizirati otmicu šefa tvornice, pukovnika Osvalda Guardonea. Ne nalazeći ga, odveli su njegovog zamjenika, Argentina Larraburea.

Larrabue je bio zatočen 372 dana u ćeliji. Nije htio otkriti formulu za izradu eksploziva koja bi mu spasila život, ali je bio spreman umrijeti kako bi spriječio NRA da nastavi ubijati.

Njegovo tijelo pronađeno je 23. kolovoza 1975. godine u jarku. Posmrtno je promaknut u pukovnika. Imao je 44 godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja