Budi dio naše mreže

Ovaj se film temelji na stvarnim događajima i pričama stvarnih ljudi", piše u uvodnoj špici. “Posvećena je svima koji su sačuvali svoju vjeru tijekom duge noći komunizma.” Film je trebao biti premijerno prikazan u lipnju, ali je pomaknut na veljaču zbog ruske invazije na Ukrajinu.

/ dz

Gledatelji koji žele znati kakav je zapravo život nakon komunističke invazije ne trebaju tražiti dalje od EWTN-ovog potpuno novog filma, “To Believe”(Vjerovati), koji je producirao EWTN Ukraine u Kijevu, gradu koji je trenutno pod napadom nakon invazije Rusije, piše Catholicworldreport.

Napisan od strane Ukrajinaca i snimljen u Ukrajini, film ima titlove, ali gluma je toliko dobra da gledatelji jedva trebaju titlove da razumiju radnju. Trailer možete pogledati u nastavku.

Ovaj jednosatni film prikazuje istinitu priču o ocu Sebastianu Sabudzinskom i obiteljima u njegovoj maloj katoličkoj župi tijekom komunističkog progona. Dok film počinje, gledatelji vide skup svećenika kako marširaju kroz šumu gdje im je dana posljednja prilika da se odreknu svoje vjere. Nakon što se nijedan nije odrekao svoje vjere, streljački vod sve ih je pogubio.

Ali priča zapravo počinje 1953. godine kada se čovjek, koji je kao dječak bio odveden iz obitelji i 30 godina bio interniran u koncentracijskom logoru, vraća kući svojoj obitelji. Film se zatim vraća u 1921. i događaje koji su doveli do tog čovjeka u internaciji.

“Ovaj se film temelji na stvarnim događajima i pričama stvarnih ljudi”, piše u uvodnoj špici. “Posvećena je svima koji su sačuvali svoju vjeru tijekom duge noći komunizma.”

Film će mnoge gledatelje natjerati na suze dok doživljavaju emocionalna previranja onih koje su Sovjeti traumatizirali tijekom progona. To ne treba čuditi jer su mnogi Ukrajinci bili ili živi tijekom sovjetskog progona ili su potomci onih progonjenih.

Gledatelji će čuti komunističku propagandu kao što su je čuli oni koji su je živjeli. Postojala je propaganda prije represije, gdje su ljudi bili uvjeravani da će komunisti donijeti novi svijet u kojem nitko neće biti bogat ili siromašan; sve bi trebalo biti pošteno i jednako. I u koncentracijskom logoru bila je propaganda, gdje su se preko zvučnika puštale pjesme o slavi Sovjetskog Saveza čak i kad je zatvorenicima rečeno da više nemaju ime, već su postali samo broj; više nisu imali glasa, nego su morali brzo i nečujno poslušati svaku zapovijed.

Kako je preživio ukrajinski narod?

Gledatelji će također doživjeti represiju nad ljudima koji su poslati u Sibir zbog odlaska na molitvu, nošenja medaljice ili posjedovanja Biblije – i agoniju onih koji nisu znali je li njihova voljena osoba živa ili mrtva, ili kamo su odvedeni. Ukrajinski katolici riskirali su svoje živote kako bi spasili vjerske objekte iz svojih crkava i sakrili vjerske objekte, čak i dok su njihovi tlačitelji kopali zemlju oko njihovih domova kako bi  se uvjerili da takvih sakralnih objekata nema.

Sve se to događa i prije nego što se uvede priča o ocu Sebastianu Sabudzinskom. Kako je preživio ukrajinski narod? Gledatelji će vidjeti da je onima koji mole na groblju, ili su ubijeni ili poslani u Sibir, “vjera i ljubav prema Bogu bila jača od straha”.

U svojoj 40. godini, EWTN je najveća vjerska medijska mreža na svijetu. EWTN-ovih 11 globalnih TV kanala emitiraju se na više jezika 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu u više od 390 milijuna televizijskih kućanstava u više od 150 zemalja i teritorija.

EWTN platforme također uključuju radijske usluge koje se prenose putem SIRIUS/XM, iHeart Radio i preko 500 domaćih i međunarodnih AM i FM radijskih podružnica; svjetska kratkovalna radijska usluga; jedna od najvećih katoličkih web stranica u SAD-u; elektroničke i tiskane vijesti, uključujući Catholic News Agency, novine National Catholic Register i nekoliko globalnih informativnih servisa, kao i EWTN Publishing, njegov odjel za izdavanje knjiga.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja