Budi dio naše mreže

Ključna riječ: komunizam

Program "Borba za duše" održan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Program „Borba za duše“ o komunističkim progonima u Mađarskoj i u Hrvatskoj, u zajedničkoj organizaciji Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Veleposlanstva Mađarske i Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centara u Zagrebu, održan je u četvrtak 16. ožujka na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, gdje je otvorena i istoimena izložba.

Upoznajte don Radovana Jerkovića, hrvatskog svećenika i mučenika ubijenog od strane komunista

Na današnji dan, 14. kolovoza spominjemo se hrvatskog svećenika, mučenika i povjesničara don Radovana (Rade) Jerkovića čije mučeništvo nije dovoljno poznato i rašireno u hrvatskom narodu. Njegov pastoralni rad i uspjeh među djecom i omladinom smetao je komunistima, stoga su ga htjeli onemogućiti. On je toga bio svjestan kad je odlazeći u zatvor izjavio: ''Pravedan sam, i vodite me samo zato što sam svećenik.''

Kako su kršćani diljem svijeta krunicom porazili neprijatelje

Otkad je postala središnje oružje za borbu, moći svete krunice malo po malo su rasle. U nastavku možete doznati više o velikim bitkama, bliskim našem vremenu, koje je Gospa izvojevala za kršćane zazivanjem krunice, s neprijateljima sličnim ovima koje sada imamo.

"Vjerovati" - novi film bilježi istinite priče o progonu Ukrajinaca

Ovaj se film temelji na stvarnim događajima i pričama stvarnih ljudi", piše u uvodnoj špici. “Posvećena je svima koji su sačuvali svoju vjeru tijekom duge noći komunizma.” Film je trebao biti premijerno prikazan u lipnju, ali je pomaknut na veljaču zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Kako je vlč. Marko Majstorović u zloglasnoj kaznionici "Stara Gradiška" slavio misu?

Protiv brojnih svećenika za vrijeme komunističkog režima vršen je politički progon. Jednog od njih, vlč. Marka Majstorovića koji je dio svoga života (1955.) proveo s mnoštvom drugih svećenika kao zatvorenik u zloglasnoj kaznionici „Stara Gradiška“ prisjetio se na svojim društvenim mrežama pater Stjepan Ivan Horvat. U kratkoj objavi nije se osvrtao na suđenje ni presudu, nego na sv. Misu kako ju je slavio vlč. Marko u samoj kaznionici riskirajući tako vlastiti život.

DIRLJIVO SVJEDOČANSTVO: Svećenike su u komunističko vrijeme zatvarali i mučili, ali oni su našli način kako slaviti misu u zatvoru

Vjernici u hrvatskim župama najčešće imaju i po nekoliko termina dnevno za prisustvovati na svetoj misi pa se opet mnogi teško odlučuju na odlazak na svetu misu. Svećenici koji su u vrijeme komunizma bili zatvarani i mučeni snalazili su se na razne načine kako bi mogli slaviti svetu misu i u zatvoru, svjesni da im snagu za izdržati progon može dati samo Euharistijski Isus.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja