Budi dio naše mreže

Islamski teroristi u kratkom razdoblju ubili su 23 osobe, ranili njih deset te oteli pet ljudi, zapalili 28 kuća i nešto manje vozila u nekoliko sela u Nigeriji.

/ mdj

Kronologija napada govori kako su 16. veljače osumnjičeni islamski teroristi napali zajednicu Kwassam u okrugu Kauru u državi Benue. Spalili su pritom šest ljudi i oteli pet drugih, uključujući lokalno poznatog bankara, prenosi nedjelja.ba.

Napad na kršćansku zajednicu

Osim toga, u rano jutro 18. veljače, teroristi su ubili 11 kršćana i spalili 28 kuća u selu Adama Dutse u državi Kaduna. Prema stanovnicima “napadači su bili na motociklima uzvikujući ‘Allahu Akbar’. Seljani su zatečeni u svojim kućama, u krevetima, kada su teroristi izveli napad. “Policija je došla sedam sati nakon napada kako bi fotografirala i postavila pitanja”, rekao je Audu Tanko, žitelj okruga Kajuru i dodao kako ih “ubijaju samo zato što vjeruju u Krista”.

Dan kasnije, u kasnim satima 19. veljače, islamski militanti napali su kršćansku zajednicu u Katsini, rodnoj državi bivšeg predsjednika Mahamadua Buharija. Nigerijska policija potvrdila je da je šest osoba ubijeno, a 10 ozlijeđeno tijekom napada. Naime, prema iskazima svjedoka terorist je upao u selo Nasarawa u okrugu Faskari s automatskim oružjem, uključujući pušku AK-47. Glasnogovornik nigerijske policije u državi Katsina u izjavi za medije dodao je kako su zapaljene kuće i 10-ak vozila.

Policija je došla sedam sati nakon napada kako bi fotografirala i postavila pitanja.

Učestalost napada

Podsjetimo, terorističke skupine čiji članovi pripadaju plemenu Fulanija napali su na Badnjak, 24. prosinca 2023., 20-ak kršćanskih sela u okruzima Bokkos, Barkin Ladi i Mangu u nigerijskoj državi Plateau ubivši 200 kršćanskih seljana. Napad na Badnjak, kao i pokolj iz veljače, samo su tužan niz mnogih zločina koji su odnijeli živote tisuća kršćana u proteklom desetljeću. Prema statistikama nema tjedna u kojemu nije zabilježen zločin Fulanija, sljedbenika Islamske države te ostalih manje poznatih terorističkih skupina.

Dodajmo kako modus djelovanja napadača u trodnevnim napadima od 16. do 19. veljače nije u skladu s operiranjem Fulanija, niti je tko preuzeo odgovornost za ovaj pokolj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja