Budi dio naše mreže

Panama je glavni grad države Paname, a nalazi se u istoimenoj općini i pokrajini. U gradu koji je političko i upravno središte države Paname stanovnici su tijekom Svjetskog dana mladih prepoznali tri "čuda" na kojima zahvaljuju svetom ocu Franji.

/ fe

Na Hrvatskom katoličkom radiju u emisiji “Budimo mladi” urednika i voditelja Ante Novaka, gostovali su hodočasnici Svjetskog dana mladih u Panami Ana Fruk i Domagoj Topić.

Domagoj je bogoslov Zagrebačke nadbiskupije, a Ana je članica predsjedništva međunarodnog vijeća OFS-a.

U osvrtu na trenutke i događaje koji su obilježili njihov boravak u Panami na Svjetskom susretu frame i Svjetskom danu mladih, gosti su se dotakli teme triju “čuda” koje građani Paname pripisuju papi Franji.

Domagoj je rekao da je prvo čudo to što su građani grada Paname dobili još jednu liniju metroa koja je djelomično otvorena za hodočasnike tijekom Svjetskog dana mladih te potom zatvorena kako bi se nastavili radovi.

“Drugo čudo je dotaknulo one najmanje i najsiromašnije, a to su beskućnici i sirotinja. Gradske organizacije su okupile i izvele sirotinju na gradsku periferiju kako bi ih zbrinuli. Hosteli i hoteli su prenamijenjeni u prihvatilišta gdje su smješteni i nahranjeni najpotrebitiji”, naglasio je Domagoj.

Idući domaćin – Lisabon / Foto: World Youth Day

Ana Fruk istaknula je odluku predsjednika Paname Juana Carlosa Varele da će svaka osoba koja polegne ruku na hodočasnika ili ga opljačka biti kažnjena sa 16-18 godina zatvora. “Vlasti su čak preporučili građanima da se odjenu u hodočasnička odijela kako ne bi bili opljačkani”, rekao je Domagoj.

Zanimljiva je i priča lokalnog taksista koji je prevozio mlade tijekom Svjetskog dana mladih.

“Lokalni taksist nam je pričao kako mu je u Panami tih dana bilo divno živjeti jer su ulice ispražnjene od kradljivaca i džeparoša, a građani su tih dana lakše disali i imali manje briga. Građani Paname se nadaju da će plodovi Svjetskog sureta mladih nastaviti živjeti u njihovoj zajednici”, zaključila je Ana Fruk.

Panamci su bili jako dobri domaćini / Foto: facebook

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja