Budi dio naše mreže

Katolički svećenik koji je blokirao pristup klinici za pobačaje Planned Parenthood mogao bi se suočiti s godinom zatvora nakon što je u ponedjeljak proglašen krivim za kršenje Zakona o slobodi pristupa klinikama, poznatog i kao FACE Act.

/ ab

Ujutro 7. srpnja 2022., fr. Fidelis Moscinski (52), svećenik Franjevačke braće od Obnove, zatvorio je kliniku Planned Parenthood u Hempsteadu (NYC) na otprilike dva sata, prema priopćenju američkog Ministarstva pravosuđa. Postavio je brave i lance na ograđeni ulaz te je neke od njih i zalijepio, što je spriječilo da itko prođe kroz vrata, prenosi CNA. Nakon što su vatrogasci i policija naposljetku presjekli brave, fr. Moscinski je legao ispred ulaza kako bi spriječio prolazak automobila, stoji u priopćenju za javnost američkoga Državnog odvjetništva.

Sud je u ponedjeljak objavio osuđujuću presudu, a izricanje konačne presude, nakon žalbenog procesa, zakazano je za 24. travnja u 14 sati.

“Optuženi je pokušao spriječiti žene u pristupu na usluge povezane s pravom na reproduktivno zdravlje i reguliranje trudnoće”, rekao je državni odvjetnik Sjedinjenih Američkih Država Breon Peace u izjavi 29. rujna 2022., nakon što je protiv fr. Moscinskog podignuta optužnica.

“Ovaj ured će i dalje provoditi zakon kako bi zaštitio klinike i osoblje koje pruža usluge reproduktivnog zdravlja, a istovremeno štiti i prava svojih pacijenata. Pohvaljujem lokalnu policiju, vatrogasce i slučajne prolaznike koji su pritekli u pomoć kako bi se služenje klinike društvenoj zajednici moglo nastaviti.”

U intervjuu za EWTN 16. srpnja 2022. fr. Moscinski je priznao da je blokirao pristup klinici kako bi mogao “razgovarati s majkama koje su dolazile tog jutra”.

“Zamislite da ste jedno od one djece koja su tog dana trebala biti pogubljena”, rekao je Moscinski. “Ne biste li željeli da se uloži svaki mogući napor da vam se spasi život? A reći da je nešto ‘previše’ isto je što i reći: ‘Pa, neki su životi manje vrijedni od drugih; mogli bismo se žrtvovati samo do određene točke, a onda ćemo pustiti ove druge da umru.'”

Pro-life zajednica pohvaljuje fr. Moscinskog

Neki članovi pro-life zajednice pohvalili su postupke fr. Moscinskog i uputili kritiku onima koji bi ga voljeli vidjeti iza rešetaka.

Michele Sterlace, izvršna direktorica Feminists Choosing Life (NY), rekla je za CNA da je zakon “nepravedan” i da bi Pokret za život trebao raditi na promjeni zakona kako bi se “zaštitili nedužni ljudski životi”. Navela je poništavanje presude Roe protiv Wadea kao učinkovit primjer.

Ljudi poput fr. Fidelisa, koji imaju takvu hrabrost, itekako su svjesni posljedica s kojima bi se mogli suočiti. Fr. Fidelis je pametan, hrabar pojedinac koji je bio tu da zaštiti živote nerođenih ljudskih bića.

Monica Migliorino Miller, direktorica udruge Citizens for a Pro-Life Society, također je pohvalila postupke fr. Moscinskog: “Kada je fr. Fidelis zatvorio vrata klinike za pobačaje Planned Parenthood, izveo je potpuno primjereni čin kao odgovor na predstojeće istrebljenje nedužnih ljudi. Pravi, veličanstveni nenasilni čin ljubavi i obrane od ubijanja nerođenih”, rekla je Miller za CNA.

“Fr. Fidelis je također nastojao doprijeti do žena koje su dolazile u kliniku za pobačaje. Jedini razlog zašto je fr. Moscinski osuđen po ovom nepravednom zakonu je taj što se u New Yorku nerođenima ne priznaju nikakva prava, pa je svećeniku uskraćeno pravo na njihovu ‘obranu’. Možemo se nadati da će herojsko djelovanje fr. Fidelisa nadahnuti druge da spase nerođene. Moramo biti njihov glas.”

Zakon FACE

Moscinski je proglašen krivim po FACE Act, zakonu donesenom 1994. koji daje zaštitu centrima za reproduktivno zdravlje, uključujući i klinike za pobačaje i pro-life savjetovališta. Prema američkom Ministarstvu pravosuđa, osoba je kriva ako sudjeluje u “nasilnom, prijetećem, štetnom i opstruktivnom ponašanju s namjerom povrede, zastrašivanja ili ometanja prava pojedinca da traži, dobije ili pruži usluge reproduktivnog zdravlja.”

Prve osude su prekršaji za koje se može dobiti jedna godina boravka u saveznom zatvoru. Sve kasnije osude su kaznena djela.

U New Yorku je pobačaj legalan do 24. tjedna trudnoće. Međutim, pobačaji su legalni i nakon tog trenutka, i to ako su život ili zdravlje žene ugroženi ili ako liječnici procijene da nerođeno dijete nije samostalno sposobno za život.

Prošli protesti

Fr. Moscinski je posljednjih godina privukao medijsku pozornost svojim molitvenim prosvjedima te radom u organizaciji Red Rose Rescue. Godine 2021. fotografije molitvenog hoda u Brooklynu prikazuju zagovornike pobačaja kako viču, drže natpise i ispuhuju dim cigarete u lice mirnom fr. Moscinskom.

Ovaj franjevac već je služio zatvorsku kaznu zbog svojih napora u spomenutoj organizaciji. Ti su napori uključivali podjelu crvenih ruža i pro life literature onima koji su ulazili u čekaonicu klinike za pobačaj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja