Budi dio naše mreže

Već stoljeće sestre karmelićanke koje su došle iz Indije na Šri Lanki, kroz svoj pastoralni rad, navješćuju evanđelje.

/ mp

Kroz svoje djelovanje redovnice nude kvalitetno obrazovanje, posvećujući se društvenoj promociji žena i djevojčica.

„Prije stotinu godina Katolička Crkva na Šri Lanki pozvala je sestre iz Indije moleći ih za doprinos u obrazovnoj pastoralnoj brizi, kako bi educirale i osnaživale žene“, podsjetila je za agenciju Fides s. Lydia Fernandes, poglavarica St. Agnes Collegea u Mangaloreu, u indijskoj državi Karnataka, javlja Nedjelja.ba.

Kako je objasnila, prva skupina redovnica tada je baš iz Mangalorea, obalnog grada, došla u Colombo, prijestolnicu Šri Lanke. S vremenom, kongregacija je postala jedna od najnaprednijih i najrasprostranjenijih stvarnosti misionarskog apostolata u zemlji, posebno se posvećujući djevojkama iz svih sektora društva.

„Sretni smo što smo navršili 100 godina rada na Šri Lanki. Zahvaljujemo svim ljudima, a posebno biskupima, svećenicima, redovnicama i laicima koji su nas pomogli i podržali u ovoj velikoj misiji“, dodala je s. Lydia.

To je na Šri Lanki (u to vrijeme Cejlonu) bila jedna od prvih inozemnih misija koju su osnovale karmelićanke. Grupa od tri redovnice stigla je na otok 2. veljače 1922., osnivajući prvu, malu zajednicu. Po dolasku počele su se brinuti o školama, kućama i sirotištima sestara Družbe Sv. Josipa Clunya, koje tada nisu mogle nastaviti svoj rad na Šri Lanki. Ubrzo su, 8. svibnja 1922., otvorile i svoj drugi samostan u Batticaloi.

Tijekom desetljeća, sestre su otvarale domove ili radile u obrazovnim ustanovama kao što su St. Mary’s College u Trincomaleeju, St. Cecilia’s College u Batticaloi, St. Anthony’s Vidyalaya u Dematagodi, Carmel Central College u Chilawu, All Saints College u Colombu i drugim mjestima kao što je Jaffna.

Trenutno oko 250 sestara Apostolskog Karmela radi u 36 samostana raštrkanih po cijelom teritoriju Šri Lanke, sa obrazovnim objektima za djevojčice, od kojih su mnogi dobro organizirani i cijenjeni.

„Ponosni smo što možemo služiti tisućama ljudi Šri Lanke, posebno studentima, siročadi, siromašnim radnicima na plantažama čaja, zatvorenicima i starijima“, istaknula je redovnica.

Njihova prisutnost nije ostala samo na otoku, ubrzo su se posvetile i missio ad gentes: tako je nova misija nastala iz one na Šri Lanki, kada su sestre započele misionarski rad u Pakistanu, 1981., gdje su prisutne u četiri samostana i vode školu.

Glede njihove globalne rasprostranjenosti, sestre Apostolskog Karmela djeluju još u: Kuvajtu, Pakistanu, Keniji, Tanzaniji, Ugandi, Italiji, Bahreinu i francuskom Pauu, gdje je zajednica rođena 1868.

Engleskinja Sophie Leeves, kasnije s. Veronika od Svetog Josipa od ukazanja, zajedno s nekoliko redovnica osnovala je zajednicu 1870. u Mangaloreu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja