Budi dio naše mreže

Diljem svijeta organiziraju se molitve za ljude zaražene koronavirusom i za nacije koje su najviše pogođene epidemijom. Izrazi solidarnosti, posebice s Italijom, dolaze iz zemalja zahvaćenih ratom i ozbiljnom političkom krizom, gdje lokalno stanovništvo, unatoč velikoj oskudici, pokazuje da je sposobno uočiti stvarnost drugoga.

/ at

Katolička zajednica u Alepu molitvom podupire napore Italije u borbi protiv epidemije koronavirusa, piše Vatican News. Egipatska katolička zajednica sastala se u petak 13. ožujka na molitvi za cijeli svijet.

Zajednica koja je i sama u nestašici molitvu posvećuje Italiji.

Katoličke zajednice u Egiptu okupile su se na molitvi za žrtve epidemije, moleći Gospodina ozdravljenje za zaražene, milosrđe za one koji umiru i utjehu za one koji su zbog te bolesti izgubili svoje najmilije. U izjavi objavljenoj u ime Vijeća katoličkih patrijarha i biskupa u Egiptu, supredsjednici, koptski katolički patrijarh Ibrahim Isaac Sidrak i melkitski patrijarh Youssef Absi, ističu da virus predstavlja globalnu prijetnju te zazivaju Gospodinovu zaštitu za egipatsku naciju, kao i za sve zemlje svijeta.

U Siriji pak, borbe u provinciji Idlib i međunarodni embargo, zbog kojega je cijelo stanovništvo izloženo nestašici, ne sprječavaju kršćansku zajednicu da svoje molitvene i misne nakane posveti posebice Italiji. U katedralnoj župi latinskog obreda u Alepu posvećenoj sv. Franji Asiškom, vjernici mole za talijanske obitelji, za bolesne i za djecu koja ne mogu pohađati nastavu, odgovarajući tako na dobročinstvo koje su im pružili Talijani i Katolička Crkva u toj zemlji.

Otac Ibrahim Sabbagh, župnik katoličke zajednice u Alepu, u intervjuu za Radio Vatikan je rekao da patnja može imati negativne posljedice, poput zatvaranja, povlačenja u sebičnost, traženja vlastitoga dobra na štetu dobrobiti drugih, kao i nedostatka solidarnosti ili tvrdoće srca. S druge strane, kada je prihvaćena s vjerom, može imati pozitivne učinke. “Tada se proširi pogled, misli se na Boga i prilazi mu se s molitvom i prošnjom, dok patnja u tom trenutku postaje sredstvo sjedinjenja s Kristom, kao i sredstvo sjedinjenja sa svakom osobom i svakom obitelji koja trpi”, primjetio je župnik.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja