Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sirija

Kardinal Zenari: Sirija, humanitarna katastrofa koju je svijet zaboravio

Kardinal Mario Zenari, apostolski nuncij u Siriji, došao je u Rim susresti se s Papom te sudjelovati na plenarnom zasjedanju Unije djelâ za pomoć Istočnim Crkvama (ROACO). Stanje se pogoršalo usred siromaštva i podjelā, rekao je nuncij te upozorio da je Sirija nestala s radarā međunarodnih medija, a da je rat u Ukrajini dodatno pogoršao našu krizu u toj zemlji.

Papa Franjo: "Kada jedan ud pati, svi mu ostali priskaču u pomoć"

Papa Franjo podsjetio je kako nitko ne zaboravlja patnju Sirije te da sinodalnost potiče na ljubav prema Crkvi, u pismu upućenom sudionicima konferencije „Crkva, Dom ljubavi – sinodalnost i koordinacija“, koja je započela u utorak, 15. ožujka u Damasku.

Novi život mlade Sirijke u Zagrebu

Lili je mlada Sirijka koja je zajedno sa suprugom stigla u zagrebačko prihvatilište za tražitelje azila prije pet godina. U rodnoj je Siriji završila studij engleskog jezika, no oduvijek je željela otvoriti vlastiti kozmetički salon, za što se je dodatno školovala tijekom studija, kao i u Hrvatskoj, nakon odobrene međunarodne zaštite. Lili je nedavno uspjela ostvariti svoj san i u zagrebačkoj Dubravi, blizu Centra za integraciju izbjeglica SOL Isusovačke službe za izbjeglice, otvoriti svoj vlastiti salon Jasmin.

Katedrala sv. Ilije, teško oštećena u sirijskom ratu, napokon obnovljena zahvaljujući zajedništvu i vjeri

"Katedrala je znak nade, poruka obnove, ne samo obnove kamenja, nego zajednice (...) Zahvaljujući velikodušnosti donatora, suradnji i solidarnosti, ponovo je rođena. Naime, sudjelovala je zajednica, odnosno tijelo Kristovo raspršeno u svijetu i to je za nas znak velikog zajedništva", naveo je među ostalim, za Radio Vatikan, maronitski nadbiskup u Alepu Joseph Tobij.

Zdravo Marijo na aramejskom za našu braću i sestre u Siriji

Sirijska Arapska Republika zemlja je u kojoj je ostalo svega 2 posto kršćana. O tome je u više navrata govorio i apostolski nuncij u Damasku kardinal Mario Zenari. Katolička Crkva u Siriji majka je siromašnima, bolesnima i gladnima koji kucaju na njezina vrata.

SOLIDARNOST U DOBA KORONAVIRUSA Sirijski kršćani mole za Italiju

Diljem svijeta organiziraju se molitve za ljude zaražene koronavirusom i za nacije koje su najviše pogođene epidemijom. Izrazi solidarnosti, posebice s Italijom, dolaze iz zemalja zahvaćenih ratom i ozbiljnom političkom krizom, gdje lokalno stanovništvo, unatoč velikoj oskudici, pokazuje da je sposobno uočiti stvarnost drugoga.

ARKA DAMASK Unatoč strahu, voljenu Siriju obnavljaju djelima nježnosti i ljubavi

Zar se u ratu može boriti oružjem nježnosti i krhkosti? Da! Tako to čine štićenici doma Al Safina u Damasku, jedne od mnogih zajednica Arke, velike obitelji koja se brine za osobe s invaliditetom. Unatoč ranjivosti, otvorili su vrata svog doma u starom gradu sirijske prijestolnice, a tijekom rata prihvatili su mnoge raseljene osobe i siromašne iz okolnih sela. Danas svoju voljenu Siriju obnavljaju djelima nježnosti i ljubavi, počevši od srdaca posljednjih.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja