Budi dio naše mreže

Ruska nacionalna garda koja je okupirala Berdjansk u Ukrajini, prošlog je tjedna zarobila dvojicu svećenika Ukrajinske grkokatoličke Crkve i optužila ih za "subverzivne" i "gerilske" aktivnosti.

/ hjb

Svećenici redemptoristi, opat crkve Rođenja BDM i jeromonah o. Ivan Levystky i o. Bohdan Geleta, koji također služi u crkvi, optuženi su za navodno posjedovanje oružja, streljiva i knjiga o ukrajinskoj povijesti koje su se nalazile u župnoj zgradi, javila je Catholic News Agency.

Donjecki egzarhat odbacio je optužbe, nazvavši pritvaranje “neutemeljenim i nezakonitim” i zatražio hitno oslobađanje svećenika.

“Od početka velikog rata ruskih trupa na teritoriju Ukrajine do dana njihova uhićenja, aktivnosti obojice svećenika nisu izlazile izvan okvira njihovih pastoralnih dužnosti”, potvrđuje se u priopćenju Egzarhata od 25. studenoga.

O. Ivan Levystky i o. Bohdan Geleta / Foto: risu.ua

“U vrijeme pretresa crkve i susjednog župnog dvora i prostorija župe obojica su svećenika već bila uhićena, odnosno nisu mogli ni na koji način kontrolirati te prostore i djelovanje Ruske nacionalne garde. Oni ne mogu snositi nikakvu odgovornost za oružje i streljivo koje je navodno pronađeno na tim mjestima. To je čista kleveta i lažna optužba”, ističe se u priopćenju mjesne Crkve.

Potpuno nepoštivanje ljudskih prava

Donjecki egzarhat priopćio je da “ponašanje ruskih lokalnih vlasti prema ukrajinskom svećenstvu može imati samo jednu ocjenu – potpuno nepoštivanje temeljnih načela poštivanja ljudskih prava”.

“Gore navedene ‘optužbe’ protiv svećenika iznesene su samo zbog njihove odanosti Bogu i Crkvi”, rekao je egzarhat.

“S obzirom na gore navedeno, zahtijevamo hitno puštanje iz pritvora i zatvora naših svećenika, kao i osiguranje njihovog nesmetanog pravnog služenja duhovnim potrebama vjernika Ukrajinske grkokatoličke Crkve koji žive u Berdjansku. Molimo za maksimalnu informiranost u cilju oslobađanja zarobljenih očeva. Apeliramo na vlasti i sve ljude dobre volje s molbom da se pridruže akciji oslobađanja svećenika, kao i za pojačanu molitvu u tom smislu. Milosrdni Bože, usliši naše molitve!” zaključuje se u priopćenju Donjeckog egzarhata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja