Budi dio naše mreže

Ovo je najstariji primjer ikad otkrivenih cijevnih organa i u izvrsnom je stanju. Početkom 20. stoljeća, tim arheologa otkrio je orgulje iz 12. stoljeća ispod bazilike Rođenja Isusova u Betlehemu. Orgulje, koje je stoljećima očuvala suha klima, najstariji su sačuvani primjeri cijevnih orgulja. Sada će ga španjolski povjesničar glazbe i orguljaš David Catalunya pokušati rekonstruirati kako bi mogao ponovno zvučati.

/ dz

Nazvati pronađeni sadržaj orguljama malo je pretjerano, jer su pronađene samo cijevi i zvona. Ostatak orgulja tradicionalno je izrađen od drvenih komada koji ne bi preživjeli. Ipak, ovi metalni aerofoni srce su orgulja koji proizvode zvuk dok se zrak kreće kroz cijev.

Catalunya je izrazio svoje strahopoštovanje zbog stanja očuvanosti cijevi. Iako se čini da su malo oksidirale, malo je tragova hrđe ili trošenja. Samo nekoliko cijevi prikazanih u videozapisu, gore prikazanom, pokazuje bilo kakav znak pogoršanja. Catalunya je rekao za Christian Media Center:

„Instrument je stvarno poput smrznutog u vremenu. Ove cijevi su mogle biti izrađene jučer. Ovdje imamo priliku doista razumjeti mnogo više o srednjovjekovnoj povijesti orgulja, tehnologiji općenito i crkvenoj kulturi. Također imamo priliku razumjeti kako su ti instrumenti izrađeni kako bi ih replicirali i ponovno oživjeli njihov zvuk. ”

Povijest glazbe

Dalje je objasnio da su orgulje u Svetu zemlju najvjerojatnije donijeli francuski križari. Catalunya nagađa da su se orgulje koristile oko jednog stoljeća u bazilici. Tek nakon invazije muslimana u 12. stoljeću, organ je uklonjen radi zaštite.

Očekuje se da će proučavanje orgulja produbiti naše razumijevanje povijesti glazbe i crkvene glazbene prakse. Prije otkrivanja ovog organa nije bilo primjera prije 15. stoljeća. Najstarije orgulje imaju desetak lula koje datiraju u 1435. godinu.

Katalonija je započeo postupak obnavljanja organa. Očekuje se da će projekt trajati oko 5 godina, a cilj je još jednom čuti zvuk orgulja iz 12. stoljeća. Kad bude u potpunosti obnovljen, povijesni instrument bit će smješten u muzeju Terra Sancta u Jeruzalemu. Tamo će biti izložen kao izložba i, nadamo se, korišten u koncertima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja