Budi dio naše mreže

Ključna riječ: orgulje

Zagrebačka župa sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu dobila nove orgulje

Misno slavlje s blagoslovom i kolaudacijom novih orgulja u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u petak, 3. lipnja na zagrebačkom Svetom Duhu predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua u zajedništvu franjevaca konventualaca fra Miljenkom Hontićem i franjevcima svetoduškog samostana. Priču o izradi novih orgulja u župi Sv. Antuna Padovanskog koje je izradio orguljar Anton Škrabl donosimo u nastavku.

Rekonstrukcija orgulja iz 12. st. pronađenih u Svetoj zemlji

Ovo je najstariji primjer ikad otkrivenih cijevnih organa i u izvrsnom je stanju. Početkom 20. stoljeća, tim arheologa otkrio je orgulje iz 12. stoljeća ispod bazilike Rođenja Isusova u Betlehemu. Orgulje, koje je stoljećima očuvala suha klima, najstariji su sačuvani primjeri cijevnih orgulja. Sada će ga španjolski povjesničar glazbe i orguljaš David Catalunya pokušati rekonstruirati kako bi mogao ponovno zvučati.

Barokna ljepotica i spomenik kulture crkva Sv. Marije Magdalene u Selima još nije osigurana nakon potresa

Jedna od najljepših i najvrijednijih baroknih crkava kontinentalne Hrvatske crkva sv. Marije Magdalene nalazi se u Selima kod Siska. I ona je, nažalost, teško stradala u nedavnom potresu, ali njezina dva bijela tornja još uvijek stoje te su i dalje ures toga kraja. Hoće li crkva izdržati sva podrhtavanja tla ili jači potres, ako se ponovno dogodi, brine sve one koji taj kraj i njegovu baštinu nose u srcu.

UDBINA Koncert u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Proslavljeni hrvatski violinist Goran Končar i orguljaš Edmund Andler-Borić održat će u utorak 4. kolovoza u 18:30 sati koncert u župnoj Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, izvještava HINA. Koncert je posvećen Danu pobjede i domovinske zahvalnosti.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja