Budi dio naše mreže

Bjelina zrake sunca koja prolazi kroz nju prikazuje temeljni element ove crkve – svjetlost, najprirodnija i najčišća materija koja simbolizira duh i božanstvenost. Silueta crkve pak prikazuje namjeru modernijeg prikaza navedenih simbola čime ljepota, forma i duh građevine podsjećaju na Crkvu uopće – oslonjenu na mudru tradiciju u susretu sa suvremenim vremenima.

/ at

Crkva je dio velikoj projekta, odnosno agrikulturalno-znanstvenog parka u gradu Chengdu u Kini. Iako nije osmišljena za služenje mise te je zapravo samo imitacija prave crkve u ovom parku naglašava ideju povezivanja zapadnjačkog i istočnjačkog načina života, kulture i umjetnosti s naglaskom na povezivanje Kine i Francuske kroz gradnju ove nove, imitacije crkve na mjestu u parku gdje se i prije nalazila katolička crkva.

Plan crkve su napravili Shanghai Dachuan arhitekti koji su najveću inspiraciju, kako je opisano na portalu ArchDaily, pronašli u čistoći bijele forme i slobodnog ispreplitanja svjetla i sjene.

Foto: Archexist

Foto: Archexist

Poput velikog arhitekta Le Corbusiera, svjetlost, zrake sunca i mnoge druge refleksije element su pomoću kojeg ovi arhitekti stvaraju dojam ljepote u arhitekturi. A svakako kada govorimo o sakralnoj arhitekturi, vrlo je važno detaljno se posvetiti ljepoti i simbolici zbog božanskoga koje svaka sakralna građevina, a posebice crkva, predstavlja.

U ovoj crkvi su upravo zrake čiste svjetlosti temeljni element kojim se gradi odnos između onostranog i zemaljskog. Upravo taj odnos kroz cijelu povijest svrha je postojanja Božjeg hrama, a ovdje zrake svjetlosti, božanski doticaj koji se s neba spušta na čovjeka ne prolazi kroz vitraje ili prozore, već kroz cijelu crkvu.

Foto: Archexist

Foto: Archexist

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja