Budi dio naše mreže

Papa Franjo će u glavni grad Makedonije stići iz Sofije, glavnog grada Bugarske, gdje se nalazi na prvom dijelu svog 28. apostolskog pohoda. Na dolasku u Skoplje dobit će dar u obliku misnice u kojoj će predvoditi misno slavlje na trgu Makedonija. Kazula ili misnica je najgornja misnikova haljina. Naziv kazula dolazi od riječi casa=kuća, jer je u prošlosti imala formu dugačkog ogrtača u obliku zvona, a na vrhu se nalazio samo otvor za glavu.

/ fe

Trećeg dana svojeg apostolskog putovanja papa Franjo će u Republici Sjevernoj Makedoniji predvoditi svečano euharistijsko slavlje.

Kako prenosi Katolička tiskovna agencija, u pripremi za misno slavlje na trgu Makedonija u središtu Skoplja, Sveti Otac će na dar dobiti posebnu misnicu sa štolom i mitru za tu prigodu.

Misnica za papu Franju / Foto: KTA

Začetnik ideje je franjevac Bosne Srebrene fra Ilija Alandžak, ujedno i ceremonijar misnog slavlja. Za dizajn se pobrinula Suzana Leko, a za izradu je odgovorna radnja “Marina ruho” koja djeluje u sklopu Konfekcijske kuće Sutura u Đakovu.

Misnica je izrađena od vune u bijeloj boji i isprepletena je zlatnim nitima. Simboli koje sadrži ukazuju na pet rana Isusovih, sv. Josipa, Družbu Isusovu i Presvetu Djevicu.

Monogram IHS, zvijezda, nardov cvijet su uzeti iz papinog grba, a oni se ponavljaju kako na misnici tako i na mitri i štoli.

Spomenimo da su dva autobusa vjernika s područja Dubrovačke biskupije stigla u ponedjeljak ujutro u Skoplje, gdje će 7. svibnja sudjelovati na misi koju će predvoditi papa Franjo.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja