Budi dio naše mreže

Ključna riječ: posjet-sjevernoj-makedoniji

Biskup Palić o Papinom posjetu Sjevernoj Makedoniji: "Svi koji prate pontifikat pape Franje znaju da je Papi posebice stalo do malih, rubnih zajednica"

"Papa je suveren jedne države, ali neupitno i moralni autoritet današnjega svijeta. Stoga je Papin pohod jednoj državi bez sumnje ohrabrenje, poticaj i podrška toj državi i tome društvu na njegovu putu, konkretno makedonskom društvu na putu prema zajednici europskih država i rastu demokracije", naveo je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije hvarski biskup Petar Palić na videokonferenciji u povodu prve obljetnice povijesnog apostolskog pohoda pape Franje Sjevernoj Makedoniji, na kojoj je uz njega, među ostalima, sudjelovao i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Papina molitva pred spomenikom sv. Majke Tereze

Papa Franjo je, nakon susreta s predstavnicima državnog vrha, posjetio Spomen kuću Majke Tereze. Na susretu s Papom je, osim Misionarki ljubavi, bilo i stotinjak siromašnih za koje one skrbe, rodbina sv. Majke Terezije i najviši predstavnici Makedonske pravoslavne Crkve, Islamske vjerske zajednice te vođe drugih vjerskih zajednica. Papa je u Memorijalnom centru blagoslovio i temeljni kamen za crkvu u spomen na albansko-makedonske svece. Papinu molitvu donosimo u cijelosti:

Papa makedonskim političarima: "Budite svjetionik mira!"

Papa Franjo u utorak je stigao iz Sofije u Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, koju pohodi pod geslom „Ne boj se, malo stado“. Tom se prilikom susreo s predstavnicima državnih vlasti, građanskog društva i diplomatskog zbora i uputio više snažnih poruka.

Sv. Majka Terezija "Ako ima netko tko ne želi svoje dijete, molim vas, dajte ga meni"

Bila sam iznenađena kada sam na Zapadu vidjela tolike mladiće i djevojke koji se predaju drogama te sam pokušala saznati zašto. Zašto je to tako kada oni na Zapadu imaju puno više stvari od mladih na Istoku? Odgovor je bio: zato što nema nikoga u obitelji da ih dočeka. Naša djeca ovise o nama u svemu – hoćemo li im pružiti sigurnost, upoznati ih s Bogom, naučiti ih ljubiti Boga.

Pogledajte misnicu pape Franje za misno slavlje u Skoplju

Papa Franjo će u glavni grad Makedonije stići iz Sofije, glavnog grada Bugarske, gdje se nalazi na prvom dijelu svog 28. apostolskog pohoda. Na dolasku u Skoplje dobit će dar u obliku misnice u kojoj će predvoditi misno slavlje na trgu Makedonija. Kazula ili misnica je najgornja misnikova haljina. Naziv kazula dolazi od riječi casa=kuća, jer je u prošlosti imala formu dugačkog ogrtača u obliku zvona, a na vrhu se nalazio samo otvor za glavu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja