Budi dio naše mreže

Pet činjenica koje možda niste znali o Međugorju

Malo selo, siromašan kraj, mala župa, ogromna crkva, impozantni križ - dakle, znatno prije Gospinih ukazanja bilo je u planu da postane odredište milijuna hodočasnika. Hoćete li ovo ljeto posjetiti Međugorje? Hodočasnici pristižu unatoč posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

/ mp

Donosimo pet činjenica koje možda niste znali o Međugorju s portala Međugorje-info:

  1. Ime “Međugorje” prvi put u povijesnim dokumentima spominje se prije više od 400 godina, točnije daleke 1599. godine.
  2. Prva župna crkva za ono vrijeme bila je neobično velika za ondašnje potrebe vjernika. Izgrađena je 1892. godine u roku od samo godinu dana, no zbog trusnog tla srušena je 1978. godine. Župa je brojala svega 1660 stanovnika tako da je to veliko zdanje bilo preveliko u odnosu na broj vjernika u župi. Zašto? Da je ostala bila bi premalena za prihvat vjernika iz cijelog svijeta. Bog je imao drugi plan.
  3. Izgradnja nove crkve započela je 1934. godine i iako se pet zaselaka koje čine župu Međugorju nisu značajno povećali i time broj stanovnika smanjivao, unatoč tome u nacrtima je stajala mnogo veća crkva od one stare. Zašto je crkva opet tako velika koju su već tada, prije Gospinih ukazanja, nazivali “bazilikom”, objašnjenje nije dano. Danas nam je jasno zašto. Bog je imao veći plan.
  4. Nova crkva je izgrađena i blagoslovljena 1969. godine te je posvećena sv. Jakovu – zaštitniku hodočasnika, znakovito?! Nitko nije tada mogao pomisliti da će postati žarište i središte sakramentalnog i molitvenog života ne samo župljana već i hodočasnika iz cijelog svijeta. Bog je imao nevjerojatan plan.
  5.  Znate li da je ideja za izgradnju križa na brdu Šipovac (danas Križevac) došla iz samog Vatikana i to od pape?! Papa Pio XI. izrazio je želju da se u prigodi 1900. obljetnice smrti Kristove izgrade križevi na uzvisinama po čitavu svijetu. Mala i siromašna župa iz Međugorja prihvatila je ideju te su 1934. godine u rekordnih 52 dana uspjeli sagraditi zavjetni armirano-betonski križ visok 8,56 metara, a širok 3,5 m. Uzmite u obzir da su sav potreban materijal uz strmi hercegovački kamenjar iznijeli na svojim leđima.
Ključne riječi:
Međugorje

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja