Budi dio naše mreže

Papa Franjo uputio je poruku izražavajući blizinu s više od 20.000 vjernika iz Francuske i cijeloga svijeta koji su se 15. kolovoza okupili u Lourdesu na 150. hodočašću na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

/ dp

Papa Franjo uputio je poruku izražavajući blizinu s više od 20.000 vjernika okupljenih iz Francuske i cijeloga svijeta u marijanskom svetištu Lourdes na blagdan Velike Gospe, podsjetivši da se 15. kolovoza 2023. ujedno obilježila 150. obljetnica nacionalnog hodočašća na tom mjestu.

Pridružujem vam se u vašoj žarkoj molitvi prošnje i zahvalnosti našoj ljubljenoj Majci, osobito na današnji blagdan 15. kolovoza

Papa je izrazio zahvalnost na tome što vjernici održavaju dugu tradiciju štovanja i pobožnosti, istaknuvši da se mnogi među njima u Lourdesu, te u katedralama i župama diljem Francuske, mole Gospi s najvećim povjerenjem i pouzdanjem koje nikada ne razočarava.

Pronalaženje nježnosti prema Mariji kroz pobožnosti

Sveti je Otac potaknuo vjernike da neprestano njeguju i jačaju ljubav i nježnost koju osjećaju prema ljubljenoj Zaštitnici, osobito kroz korištenje ili ponovno otkrivanje pučkih djela pobožnosti. Također je pohvalio tradiciju procesije koja se svake godine održava u Lourdesu, već gotovo četiri stotine godina

Više nego ikad, svijet, a posebno Francuska, koja joj je svečano posvećena – treba Marijinu zaštitu pred poteškoćama, brigama i izazovima današnjeg vremena

Obraćanje Mariji za toliko željeni mir

“Neka Kraljica mira – molitva je pape Franje – posreduje kod svoga Sina da se uspostavi toliko željeni mir svugdje gdje se čuju zvukovi oružja”

Zazvao je Blaženu Mariju da u srcima probudi istinske osjećaje bratske ljubavi, kako bi društva rasla skladno u poštivanju drugih, čuvajući dostojanstvo i prava, te da nitko ne bude ostavljen po strani.

Molitva za obitelji, marginalizirane, izbjeglice

Papa je molio da Isusova Majka posebno zaštiti obitelji. Podsjetio je na roditelje koji svakodnevno nose izazovne terete odgovornosti, te mlade ljude, koji su bogati potencijalima, ali često zabrinuti za budućnost, ili su već sputani mnogim stegama. Potom se osvrnuo na starije osobe, bogate svojim iskustvom i mudrošću, ali prečesto napuštene i zanemarene. U tom je kontekstu papa Franjo molio Blaženu Mariju da utješi sve koji pate, koji su bolesni, sami, marginalizirani ili prognani.

Odlučno se obratimo Blaženoj Djevici Mariji, jer ona je naša Majka, a mi smo njezina djeca!

Papa je uputio blizinu svim bolesnicima i nemoćnima, podsjetivši na veliki broj onih koji putuju u Lourdes potražiti Marijinu utjehu. Istaknuo je da oni, zajedno s onima koji ih prate, daju svijetu rječito svjedočanstvo vjere i ljubavi.

Na kraju je zaključio poruku potičući hodočasnike da dopuste da njihova vjera proizvede nepokolebljivu nadu na kojoj moraju graditi svoje živote i naša društva.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja