Budi dio naše mreže

Njemačka franjevka sestra Doris Engelhard ima skoro 70 godina, i već više od 50 godina proizvodi poznato samostansko pivo "Mallersdofer".

/ mp

Sestra Doris danas živi, moli i radi u matičnoj kući siromašnih sestara franjevki Svete Obitelji u Mallersdorfu u Donjoj Bavarskoj. Ovu je družbu osnovao bl. Paul Josef Nardini. Tjedno proizvodi 38 hektolitara piva i ponosna je na svoj posao, javlja Katolički tjednik.

Ponedjeljkom joj radni dan počinje već ujutro u 3:30 sati. Taj dan se priprema pivo kojega gajba na tržištu košta 14 eura. Tjedno se proizvede oko 60 gajbi.

Sestra Doris, krsnim imenom Walburga, rođena je 1949. Već kao 13-godišnjakinja (1962.) došla je u internat ovih sestara u Mallersdorf. Četiri godine poslije završila je osnovnu školu, a 1967. upisala je srednju školu za zanimanje pivovar. Godine 1971. ušla je u novicijat, prve zavjete položila je 1973.,  a vječne 1980.

U lipnju 2014. dobila je odličje i priznanje Donje Bavarske. U proizvodnji piva pomaže joj i njezina susestra Regelind (83) koja je 40 godina provela kao misionarka u Južnoj Africi. Tu je i radnik Mladen Marjanović koji je prije 25 godina došao kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. Inače, u cijelom samostanskom kompleksu u Mallersdorfu radi 260 djelatnika.

Sestra Doris jedina je redovnica u Njemačkoj, a i najvjerojatnije i u svijetu, koja proizvodi pivo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja