Budi dio naše mreže

Odbor za potporu dostojanstvu žena (COSUDOW) izrastao je iz potrebe da se odgovori na kontinuiranu trgovinu ljudima koja se raširila diljem Nigerije i Afrike. Godine 1999. neke izvršne članice Nigerijske konferencije redovnica (NCWR) putovale su u Europu kako bi se uvjerile u stvarnost mladih djevojaka koje su odvedene u inozemstvo da se bave prostitucijom. NCWR je osjetio snažnu potrebu za borbom i oslobađanjem žrtava trgovanja iz njihovih okova te je osnovao Odbor za potporu dostojanstvu žena.

/ mk

S. Philomina Okwu, koordinatorica COSUDOW-a, i s. Theresa Anosike, voditeljica programa i upraviteljica skloništa, govorile su za Vatican News o ciljevima, postignućima i izazovima organizacija.

Članak prenosimo u cijelosti.

Ciljevi osnivanja COSUDOW

S. Okwu je rekla da je COSUDOW osnovan “kako bi educirao širu javnost o opasnostima ljudi koji napuštaju svoju domovinu, putuju na zelenije pašnjake nepripremljeni, a potom i o problemima na koje nailaze na putu.”

“Svijest se stvara kako bi se pomoglo ljudima da razumiju što se događa kako ne bi postali žrtve ovoga”, rekla je.

S. Okwu je također rekla da, budući da su žrtve trgovine ljudima traumatizirane, odbor nastoji pomoći u liječenju ovih traumatiziranih mladih djevojaka.

“COSUDOW pomaže ovim ženama koje su se vratile”, rekla je. “Neke su se vratile same, neke su vraćene u domovinu i pretučene, traumatizirane, u svakom slučaju, vraćene su dobrovoljno ili pod prisilom.”

“Također im pružamo da razvijaju različite vještine kako bi mogle postati samostalne, poletne, možda i bogate, te stoga odstupiti od trgovine ljudima,” rekla je s. Okwu.

Rehabilitacija žrtava trgovine ljudima

S. Anosike, voditeljica programa, rekla je da COSUDOW pruža utočište žrtvama koje su se bojale i sramile vratiti se kući na 3 do 6 mjeseci.

“Unutar ovog vremena, nekima od njih pružamo savjetovanje, duhovno vodstvo i psihoterapiju, kako bismo im omogućili da povrate svijest o vlastitom dostojanstvu i vrijednosti,” rekla je s. Anosike. “A nakon što povrate svoju samovrijednost, također im pružamo stručnu obuku,” dodala je.

Projekt ih također obučava na temelju područja njihova interesa. “Neki bi se htjeli baviti frizerstvom, neki modom i dizajnom, neki ugostiteljstvom, a također i hotelijerstvom”, rekla je.

Nakon obuke, “kupujemo opremu i dajemo im, otvaramo trgovine i plaćamo najamnine, kako bismo im pomogli da budu samostalni, prije nego što ih pomirimo s njihovim obiteljima,” rekla je s. Anosike,

Više od 25 godina COSUDOW je spasio i rehabilitirao mnoge žrtve trgovine ljudima iz Europe, ne samo Nigerijce, već i žrtve iz Libije, Gane, Malija, Burkine Faso i drugdje.

“Također smo spasili više od 30 potencijalnih migranata koji su htjeli putovati, govoreći im o opasnosti koja je svojstvena tome”, rekla je s. Anosike.

Žrtva pripovijeda svoje iskustvo

Camilia Ebele (nije pravo ime), žrtva trgovine ljudima, prisjetila se kako je zajedno sa svojim prijateljima između 2019. i 2020. prokrijumčarena u Ganu.

“To je vrlo užasna priča, ali želim je podijeliti s vama kako bi drugi mogli naučiti iz nje”, naglasila je.

Prema Ebele, gospođa koju nikad nije upoznala došla joj je s obećanjem posla izvan Nigerije gdje je učila zanat. Također je obećala da će je odvesti u Italiju i platiti joj putne dokumente i letove.

Nakon mnogo uvjeravanja, “pristala sam je pratiti u Italiju i bila sam jako sretna”, rekla je, o tome sam razgovarala i sa svojim prijateljima i oni su bili sretni što su pošli sa mnom, dodala je.

Iako je njezina teta bila protiv te selidbe, gospođa ju je upozorila da to zadrži za sebe i nastavila mamiti mladu ženu novcem.

“Tako smo je pratili uokolo praveći joj društvo sve dok nas jedne noći nije zamolila da uđemo s njom u vozilo, dok konačno nismo sletjeli u Ganu”, prisjetila se.

Na pitanje o obećanom poslu, gospođa je rekla: “Ne brinite. Želim da se opustite, odmorite i ne žurite”, rekla je Ebele. “Samo uživajte i osjećajte se ugodno s ovim područjem prije nego počnete raditi”, dodala je.

Nakon toga gospođa je prema njima počela biti agresivna i prijetila im da će ih ubiti ako odbiju izvršiti njenu naredbu.

Gospođa im je također rekla: “Znate, vi ovdje ne poznajete nikoga, ne poznajete mjesto.” Gospođa je nastavila: “Sada mogu s vama učiniti što god poželim jer sam sada vlasnica tvog života.”

Ebele je žalila: “Ovako nas je koristila za prostituciju od one noći.”

“Tako nas je porobljavala, držala nas je po kućama i noću, davala nas nekim ljudima, a ona je skupljala novac”, dodala je.

“Radili smo to mjesecima dok nisu uspjeli pobjeći i došli do COSUDOW-a koji nas je sklonio, rehabilitirao i obučavao”, zaključila je.

Unatoč mnogim izazovima, uključujući neadekvatna financijska sredstva, trgovce ljudima koji izbjegavaju prostituciju i žrtve koje ne žele napustiti prostituciju, COSUDOW se i dalje usredotočuje na zaštitu žrtava, prevenciju, kazneni progon, rehabilitaciju i slučajeve pogodne za obitelj, zaključila je s. Okwu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja