Budi dio naše mreže

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Matteo Zuppi susreo se u srijedu 28. lipnja s Yurijem Ushakovom, savjetnikom ruskog predsjednika Vladimira Putina za vanjsku politiku te s katoličkim biskupima u apostolskoj nuncijaturi u Moskvi.

/ dp

Razgovor kardinala Zuppija i savjetnika Ushakova ticao se sukoba u Ukrajini i „moguće puteve političkog i diplomatskog rješenja“, izvijestile se ruske agencije, uključujući Interfax koji je prenio komentar glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova nakon sastanka kardinala Zuppija i savjetnika Ushakova.

“Općenito, već smo nekoliko puta izjavili da jako cijenimo napore i inicijative Vatikana za pronalaženje mirnog rješenja krize i pozdravljamo ovu Papinu volju da pomogne okončanju oružanog sukoba u Ukrajini”, rekao je.

Kardinal Zuppi susreo se zatim s katoličkim biskupima Rusije u sjedištu nuncijature, predvođenima mons. Giovannijem D’Aniellom.

Potom je najavljeno slavlje u rimokatoličkoj katedrali Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, prvostolnici Moskovske nadbiskupije Majke Božje, piše Vatican News.

I dok dnevni red sastanaka i dogovora ostaje strogo povjerljiv, iz Moskve stižu vijesti o mogućem susretu kardinala s predstavnicima vlasti koji se zalažu za prava djece.

Najveću pozornost privlači pitanje više od 19 tisuća ukrajinskih maloljetnika deportiranih u Rusiju, pitanje za koje je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zatražio pomoć Svete Stolice na audijenciji kod pape Franje u svibnju.

Na kraju misije kardinala Zuppija moglo bi se „svjedočiti konkretnim gestama kao što je nova razmjena zarobljenika ili najava inicijativa za potporu velikom broju izbjeglica i bjegunaca koje ovaj sukob izaziva“, rekao je nadbiskup metropolit Moskovske nadbiskupije Majke Božje Paolo Pezzi u intervjuu za Vatican News.

Također se osvrnuo na mogućnost susreta kardinala Zuppija i pravoslavnog patrijarha Kirila. „Kršćanska vjera poznaje put pomirenja i praštanja.

Poznaje svjedočanstvo mira koji se živi u vlastitim srcima, u obiteljima, među narodima. Za to je potrebno uključivanje vjerskih poglavara u taj dijalog.

Prema mojim saznanjima, očekuje se susret kardinala Zuppija s ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom. Ako bude tako, bit će to doista važna prigoda”, poručio je mons. Pezzi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja