Budi dio naše mreže

"Katedrala je znak nade, poruka obnove, ne samo obnove kamenja, nego zajednice (...) Zahvaljujući velikodušnosti donatora, suradnji i solidarnosti, ponovo je rođena. Naime, sudjelovala je zajednica, odnosno tijelo Kristovo raspršeno u svijetu i to je za nas znak velikog zajedništva", naveo je među ostalim, za Radio Vatikan, maronitski nadbiskup u Alepu Joseph Tobij.

/ at

U Alepu u Siriji ponovno je, u ponedjeljak 20. srpnja, otvorena i posvećena maronitska katedrala sv. Ilije. “Ona je znak nade i ponovnog rođenja, ne samo materijalnog, nego cijele zajednice, iako se ovdje broj kršćana smanjuje zbog velikog siromaštva povezanog sa sankcijama koje pritišću goloruko stanovništvo” rekao je mons. Joseph Tobij, maronitski nadbiskup u Alepu, piše Vatican News. Nadbiskup Tobij koji je gotovo poginuo u bombaškom napadu i pokopao mnoge tijekom rata u Siriji, za Radio Vatikan svjedočio je o dugoj obnovi, ponovnom otvaranju i posvećenju katedrale koju su 2013. oštetili džihadisti kojima je cilj bio uništiti svaki znak kršćanstva u zemlji.

Tijelo Kristovo je zajednica čija vjera može prebroditi svako materijalno oštećenje.

Obnovu ove katedrale sagrađene 1873., među ostalima, pomogla je i Zaklada papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji (ACS) kao jedan od najvećih donatora za taj projekt s 400 tisuća eura. “Bez zaklade Pomoć Crkvi u nevolji i velikodušnosti dobročinitelja još uvijek ne bismo bili u stanju moliti i širiti nadu u srcima vjernika kroz obnovu katedrale”, istaknuo je mons. Tobij. Naime, prema podacima Zaklade, kršćana je u glavnom gradu Sirije tek 30 tisuća od 180 tisuća koliko ih je bilo prije početka rata 2011. godine. “Liturgiju smo u našoj maronitskoj katedrali sv. Ilije prestali slaviti prije osam godina, stoga je ovo presudan trenutak za cijelu biskupiju i njezino otvaranje želi reći da se vraćamo u život”, rekao je nadbiskup i dodao: “Dakle, katedrala je znak nade, poruka obnove, ne samo obnove kamenja, nego zajednice te način kako bismo rekli ljudima u Alepu, u Siriji i u svijetu da smo još uvijek tu te da, unatoč velikom padu broja kršćana, postojimo.”

Foto: christiansofsyria.org

Nadbiskup je dodao da su i katedrala i stanovništvo pretrpjeli veliku štetu, ali je napomenuo: “Ipak, zahvaljujući velikodušnosti donatora, suradnji i solidarnosti, ponovo je rođena. Naime, sudjelovala je zajednica, odnosno tijelo Kristovo raspršeno u svijetu i to je za nas znak velikog zajedništva. Svečano se otvaranje katedrale za Siriju dogodilo u posebnom trenutku. Prošlo je dvadeset godina otkako je na vlasti predsjednik Bashar al-Assad. To je dugo razdoblje obilježeno ratom i sada se nalazimo na prekretnici obnove Parlamenta.”

Nada u obnavljanje katedrale, biskupije i duša vjernika.

“Što se tiče sigurnosti, osim na nekim područjima sjeverozapadne Sirije, situacija se poboljšala” rekao je nadbiskup Tobij i upozorio: “Međutim, gospodarske sankcije koje u posljednje vrijeme pritišću stanovništvo, gore su od bombardiranja i njihova je izravna posljedica siromaštvo koje se pretjerano povećalo. Državni službenik zarađuje 20 eura na mjesec. Zbog toga narod trpi i bez bombi. Nedostatak lijekova i strojeva svih vrsta, zbog sankcija i embarga, ne dopušta gospodarstvu da se pokrene. To u ljudima stvara osjećaj tuge i strah za budućnost, ne znamo što će biti s našom budućnošću. Zato mnogi i dalje sanjaju kako će, odavde i od gladi, pobjeći na Zapad.”

Budući da Crkva predstavlja zajednicu, mons. Tobij izražava nadu da će se nakon obnove katedrale, obnoviti također zajednica i biskupija. “Pa i same duše naših vjernika za koje se nadam da će iz ovog događaja izvući radost. Apeliram na našu braću u svijetu da mole za nas, jer molitva mnogo čini. Ona je stvarna činjenica koja nadilazi ljudsku snagu. Tu je Gospodin koji djeluje”, zaključio je nadbiskup Tobij.

Snimka štete nastale na katedrali sv. Ilije i u četvrti Al Jdeydeh, novinarske mreže RT:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja