Budi dio naše mreže

Iako je anketa najavljivala da će ova mjera biti usvojena, nije uspjela budući da je bilo 32,3% glasova za i 67,7% protiv.

/ mdj

Građani Irske odlučno su odbacili dvije predložene promjene nacionalnog ustava, na glasovanju koje je održano na Međunarodni dan žena, 8. ožujka. Irski biskupi protivili su se objema mjerama, izjašnjavajući se protiv njih, donosi Aleteia.

Prvi amandman bi proširio definiciju “obitelji”  na “trajnu vezu” osim braka. Iako je anketa najavljivala da će ova mjera biti usvojena, ona nije uspjela sa samo 32,3% za i 67,7% protiv.

Irski katolički biskupi bili su odlučni protiv promjene, napominjući da irski Ustav obitelj smatra “moralnom institucijom” koja uživa “neotuđiva i nezapisiva prava”. Izrazili su zabrinutost da bi promjena mogla umanjiti važnost ovog jedinstvenog odnosa:

“Zabrinuti smo da predloženi Obiteljski amandman na Ustav umanjuje jedinstvenu važnost odnosa između braka i obitelji u očima društva i države i da će vjerojatno dovesti do slabljenja poticaja za mlade ljude da stupe u brak.”

Zaposlene mame

Druga se predložena promjena doticala ustavne zaštite iz 1937.,  čime bi  se spriječilo da majke budu stavljene u radnu snagu putem “ekonomske nužde”. Ovim bi se amandmanom promijenio izraz nastojanja da se “osigura da majke zbog ekonomske potrebe neće biti prisiljene na porođaj zanemarujući svoje dužnosti u kući.” Novi pasus bi glasio:

„[Država] priznaje da pružanje skrbi članova obitelji jednih drugima zbog veza koje postoje među njima daje društvu potporu bez koje se ne može postići opće dobro, te će nastojati poduprijeti takvu odredba.”

Ovaj drugi amandman snažno je podržavala vladajuća stranka te je dobio i veliku podršku oporbe, a Katolička crkva u Irskoj bila je jedna od rijetkih “disidenata”. Biskupi su napomenuli da bi ova promjena ustava bila donekle suvišna, jer ne sprječava žene da rade bilo što: “Sadašnja ustavna formulacija ni na koji način ne sprječava žene da rade ili zauzmu svoje mjesto u društvenom i javnom životu. Međutim, poštuje komplementarne i različite kvalitete koje se prirodno pojavljuju unutar obitelji. Uloga majki trebala bi se i dalje njegovati u našem Ustavu”, napisali su irski biskupi.

Irski građani odbili su ovaj prijedlog sa stopom od 73,9%, što je najveći glas protiv u irskoj povijesti. Biskupi su pozdravili ovu pobjedu, jer su tvrdili da bi promjena “imala učinak ukidanja svake reference na majčinstvo u Ustavu”, i zamaglila “neprocjenjiv društveni doprinos majki u kući.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja