Budi dio naše mreže

Prošlog je mjeseca Europskoj komisiji poslano pismo u kojem predstavnici velikih svjetskih lobista od EU povjerenika traže hitan sastanak kako bi se razgovaralo o aktivnostima poljskog Instituta Ordo Iuris, piše u priopćenju iz tog Instituta. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

/ hjb

Razlog izvanredne žalbe bilo je to što je Institutu Ordo Iuris dopušteno sudjelovanje u radu odbora koji prati trošenje EU fondova u Poljskoj. Ordo Iuris izabran je u transparentnoj proceduri glasovima poljskih društvenih organizacija, uz još 11 nevladinih organizacija, ali je naša prisutnost izazvala najviše emocija.

Od povjerenika EU-a za poslove i socijalna prava i povjerenika za koheziju zahtijeva se hitno isključenje Ordo Iuris.

Pismo je potpisalo osam nevladinih organizacija koje se zalažu za pobačaj i realizaciju planova LGBT pokreta, uključujući: Europsku mrežu Planned Parenthood, ILGA-Europe (Međunarodna lezbijska i gej udruga koja ujedinjuje više od 600 organizacija iz 90 zemalja), Human Rights Watch, Europski građanski forum, Centar za reproduktivna prava, Women’s Link Worldwide i njihovi poljski ogranci kao što su Kampanja protiv homofobije i Federacija za žene i planiranje obitelji (FEDERA).

Lažne optužbe

Autori su zatražili od povjerenika da se tajno sastanu kako bi “raspravili moguće mjere kako bi se osiguralo da organizacije koje djeluju izravno protiv vrijednosti EU-a i Povelje o temeljnim pravima ne utječu na metodologiju i kriterije odabira za projekte financirane iz fondova EU”.

Logo poljskog Ordo Iuris

Zamjeraju nam što se suprotstavljamo političkim zahtjevima LGBT aktivista, što dovodimo u pitanje “pravo na pobačaj” i što se borimo protiv Istanbulske konvencije. Suprotno činjenicama, optužuju nas za napade na prava žena. Žale se Komisiji da se Ordo Iuris bori protiv antidiskriminacijskih zakona i zakona koji predviđaju kazne za “govor mržnje”.

Već viđeno

U prošlosti su nas protivnici pokušali izbaciti iz Ekonomskoga i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda, Europskoga gospodarskog i socijalnog odbora, Registra transparentnosti Europskoga parlamenta, a dvaput nam je raskinut najam ureda u Bruxellesu. No ovoga put naš je aktivizam razljutio najveće od velikih, jer bi ih prisutnost Instituta Ordo Iuris u odborima koji prate trošenje milijardi EU mogla itekako udariti po novčaniku.

Istini za volju, Ordo Iuris neće dobiti nijedan euro iz EU fondova, jer se financiramo isključivo dobrovoljnim prilozima privatnih donatora. U odboru ćemo, međutim, osigurati transparentnost i racionalno trošenje sredstava.

Nedavna velika pobjeda u sudskoj parnici

Prošlog mjeseca slavili smo našu pobjedu u višegodišnjoj borbi protiv Zaklade Batory, koju je osnovao George Soros, a koja je odgovorna za distribuciju tzv. “norveških” fondova u Poljskoj, a koju je u svojoj tužbi protiv Ordo Iuris zastupala najveća odvjetnička korporacija na svijetu.

Tu smo se izborili za transparentnost trošenja velikih inozemnih javnih sredstava i pokazali da su raspoređena po ideološkom ključu.

Prošli smo tjedan obaviješteni o pismu europarlamentaraca frakcije Renew Europe, koji nemilosrdno pokušavaju blokirati naše aktivnosti u Europskom parlamentu. Slično pismo već je poslano predsjedniku Europskog parlamenta prošle godine. Tada ga je potpisalo osam europarlamentaraca koji su pozvali Europski parlament da povuče akreditaciju svim društvenim organizacijama koje brane život i obitelj.

Europskoj komisiji poslali smo pismo u kojem smo iscrpno odgovorili na svaku od iznesenih optužbi. Dvadeset i četiri zastupnika Europskoga parlamenta iz Poljske, Španjolske, Mađarske, Njemačke, Estonije i Italije stali su u našu obranu, ističući da bi blokiranje svih branitelja života i obitelji bio napad bez presedana na slobodu izražavanja u Europskoj uniji.

Napad na političke ciljeve nije napad na skupinu

Odbacili smo optužbe za diskriminaciju ili napad na ‘LGBTI zajednicu’, ističući da se kritika političkih zahtjeva bilo koje društvene skupine ne može nazvati napadom na skupinu.

Pokazali smo nedostatak pravne osnove za prepoznavanje političkih zahtjeva zagovornika abortusa i rodnih ideologa kao ‘ljudskih prava’.

Podsjetili smo na ponovljeno stajalište Suda Europske unije da države članice autonomno odlučuju o mogućoj institucionalizaciji tzv. “istospolnih brakova”, kao i na odredbe Konvencije o pravima djeteta koja u članku 6. kaže da svako dijete ima neotuđivo pravo na život, a u preambuli podsjeća da “dijete, zbog svojih tjelesnih i psihičkih nezrelosti, zahtijeva posebnu skrb i brigu, uključujući odgovarajuću pravnu zaštitu, kako prije, tako i nakon rođenja.”

Popis “negativaca” koji se bore za život, obitelj i slobodu

Na naše pismo nismo dobili odgovor. Međutim, vlasti Europskog parlamenta odgovorile su na pismo zastupnika Renew Europe, tražeći konkretne optužbe protiv konzervativaca koji djeluju na forumu Parlamenta. Naši su tužitelji stoga poslali još jednu korespondenciju u siječnju, navodeći određene organizacije za koje su smatrali da ih treba hitno ispitati. I tamo smo se našli u dobrom društvu s poznatim braniteljima života, obitelji i slobode iz Europskoga centra za pravo i pravdu, Alliance Defending Freedom International, Fondation Jérôme Lejeune i World Youth Alliance.

Uključivanje Instituta Ordo Iuris u tako uglednu skupinu dokaz je da dobro radimo.

Nedvojbeno je da bi isključenje Ordo Iurisa iz rada tijela EU bio značajan korak ka radikalnom očvršćavanju stava prema državama vjernim obrani života i obitelji. Sve dok se odupiremo radikalnim ideolozima u međunarodnim institucijama, njihovi se zahtjevi ne mogu nametati preko naših glava.

Borba za obranu ljudskog dostojanstva, života, obitelji i slobode se nastavlja.

Potičemo sve da joj se pridruže!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja