Budi dio naše mreže

Replika fatimske kapele ukazanja otvorena je i blagoslovljena u subotu, 2. rujna, u centru Svjetskog apostolata Fatime u Koclířovu u Češkoj. Ondje je i novinar Hrvatske katoličke mreže Josip Konjarik koji je razgovarao s Hanom Frančákovom, nacionalnom predsjednicom Apostolata Fatime u Republici Češkoj.

/ HKM

Kako je istaknula Hana Frančáková, Svjetski apostolat Fatime u Republici Češkoj započeo je službu 1990., nakon revolucije objasnivši kako su se od tada dogodile brojne novosti.

“Sada imamo centar koji prije nije postojao. Ovdje u Koclířovu smo od 1995. godine. Za nas je to nešto blagoslovljeno jer imamo mjesto poput Marijine kuće gdje svi hodočasnici, svi članovi mogu osjetiti Marijinu ljubav. Sada imamo Capelinhu i svi koji dođu mogu reći: ‘Mi smo u Fatimi’. Mi živimo u malom mjestu, nismo veliki kao Fatima ili druga mjesta, ali ima nešto jako blagoslovljeno. Mali smo, ovdje u centru nas je deset, ali uvijek kada je neka velika aktivnost, dolaze volonteri koji pomažu kao danas. Bez tih volontera nismo mogli napraviti ništa. Svjetski apostolat Fatime je međunarodna organizacija koju čini 110 zemalja iz cijeloga svijeta, a ovdje se nalazi regionalni centar za Srednju i Istočnu Europu.”

U razgovoru za HKM Hana Frančákov podsjetila je kako su Betlehem i Fatima također bili mali.

“Kada je Marija došla u Fatimu, nije bila grad. Bile su obitelji, male stvari. To je Božja milost – biti maleni za Boga koji je velik u našem životu. Mi možemo mijenjati naš život molitvom, napose krunicom jer je Marija rekla u Fatimi: ‘Molite krunicu svakoga dana.’ Svakoga dana. Ne samo bake, stari… Djeca? Ne… Dugačko je, molitva je duga, nisu mogli jer idu u školi i slično… Ne! Svi! Molite krunicu svakoga dana. I to je poruka također i nas jer naše služenje ovdje u Koclířovu uvijek ima sadrži molitvu tri puta dnevno – ujutro, prije ručka i navečer. I to je nešto blagoslovljeno za nas. Dakle, svi ste pozvani doći i doživjeti novo iskustvo molitve. Imamo kuću također za duhovne vježbe, obnove… Republika Češka nije velika. Dakle, možemo biti zajedno i poslije također putovati ovdje u blizini. Nije samo Prag Republika Češka, nego također i drugi gradovi koji su jako lijepi.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja