Budi dio naše mreže

Poljska glumica Kamila Kaminska, koja glumi u filmu "Ljubav i milost" , kaže da se osjećala kao da ju je Faustina "pozvala u šetnju vrtovima milosrđa". Mnogima je slika Božanskog milosrđa poznata, čak i ako nisu točno svjesni njezinog značenja.

/ dz

Molitvene kartice s prikazom Isusa odjevenog u bijelu haljinu, sa zrakama crvene i bijele svjetlosti koja mu struji iz srca, mogu se naći u katoličkim knjižarama i često se nalaze među besplatnim prilozima koji se nude u crkvenim predvorjima, piše Aleteia.

Film Ljubav i milosrđe, u kinima  je od 2. prosinca, neupućenima objašnjava značenje poznate slike kroz priču o svetoj Faustini, mladoj poljskoj časnoj sestri odgovornoj za stvaranje slike o Božanskom milosrđu svijetu kako bi podijelila Isusovu poruku beskrajne ljubavi.

Poljskoj glumici Kamili Kaminskoj iskustvo pripreme za ulogu Faustine u filmu promijenilo je život.

Odrastajući u Poljskoj, gdje se slika može naći u gotovo svakoj crkvi, bila je svjesna „postojanja“ svete Faustine. Kako je dublje zalazila u Faustininu priču, kaže Kaminska, osjećala se “kao da me sveta Faustina pozvala u šetnju vrtovima Milosrđa”.

Viđenja svete Faustine

Faustinina priča započinje 1930-ih, prije nego što je ušla u samostan, kada je kao mlada Maria Faustyna Kowalska doživjela nekoliko Isusovih vizija, koja je zabilježila u svoj dnevnik. Odjeven u bijelu odjeću, sa zrakama svjetlosti koje su mu izbijale iz srca, Isus joj je rekao o svojoj milosrdnoj ljubavi prema svim ljudima:

“U Starom zavjetu poslao sam proroke koji su munjama obraćali svoj narod. Danas te šaljem sa svojim milosrđem ljudima cijeloga svijeta. Ne želim kazniti bolno čovječanstvo, ali želim ga izliječiti, pritiskajući ga na Moje Milostivo Srce. ” Štoviše, imao je posao za nju. Zamolio ju je da naslika sliku na kojoj se prikazuje on takav kakav joj se ukazao, a na njoj su napisane riječi: “Isuse, uzdam se u Tebe”.

U svoj dnevnik Faustina je zabilježila njegovo obećanje “da duša koja će štovati ovu sliku neće propasti” i zahtjev da se “tu sliku štuje, prvo u vašoj kapeli, a [zatim] u cijelom svijetu.”

Dokudrama, koja je uspješno debitirala u SAD-u 28. listopada, govori o Faustininim početnim poteškoćama u pronalaženju nekoga tko će joj vjerovati i kako je uz pomoć svećenika Mihaela Sopoćkoga i umjetnika  naslikati sliku prema njenim točnim uputama. Milijuni ljudi danas u srcu nose privrženost toj slici – onu koju je podijelio i sam papa Ivan Pavao II., koji je zagovarao Faustininu kanonizaciju, službeno je proglašavajući sveticom 30. travnja 2000.

Glumica je živjela život kao i Faustina

Kako bi se pripremila za svoju ulogu, Kaminska je čitala Faustinine dnevnike i krenula njezinim stopama.

“Dnevnik sam pročitala u cijelosti, također dijelom u obliku audio knjige. Provela sam neko vrijeme u dva samostana: u Varšavi, kod sestara božanskih milosrdnica, i u Ostróweku, kod sestara Milosrdnog Isusa – kući svete Faustine, u kojoj je živjela i radila prije odlaska u samostan. Imala sam priliku biti u njenoj sobi, hodati njezinim stazama, ostati u tišini i razgovarati sa sestrama, čitati njezina sjećanja ”.

Ponekad sam osjećala da mi srce toliko gori od vrućine ljubavi…

Igrajući ulogu Faustine, Kaminska, koja je praktična katolkinja, rekla je da je u molitvu ušla na dublji način nego ikad prije.

“Mislim da mi je igranje ovog lika bio poziv da naglasim osobnu molitvu, usredotočujući se na svoj odnos s Bogom. Mislim da je to proces koji je započeo – Stojte u istini, Škola povjerenja i ljubavi ”, rekla je.

Na pitanje ima li osobnih iskustava s predanošću Božanskom milosrđu koja bi željela podijeliti, Kaminska je opisala duboko, čak ekstatično iskustvo.

“Osjećao sam se kao da me sveta Faustina poziva u šetnju vrtovima Milosrđa. Ponekad je bilo i močvara, na kojima raste prekrasno cvijeće. Srce mi je toliko gorjelo od vrućine ljubavi da sam ponekad pomislila da će iskočiti. Također sam dobila obilje mira ”, rekla je.

Ljudska strana sveca

Prikazivanje svetice Kaminske nije u potpunosti hagiografija, jer ona spretno pretvara Faustinine trenutke nestrpljenja s onima koji ne vjeruju njezinoj priči u stvarne komične trenutke smijanja.

„Osim što je bila tajnica Božjeg milosrđa, Faustina je bila i čovjek, i grešnica, kao i svi mi. Kako bismo joj se približili, redatelj i ja htjeli smo pokazati njezin ljudski karakter, što je slabost, a što je snažno “, rekla je dodajući da je” sv. Faustinu su drugi sestre nazivali ‘smiješkom’.

Ja sam kao glumica samo alat …

Kaminska kaže da je igranju uloge Faustine došla vidjeti kako bi pomogla širenju poruke o Božanskom milosrđu.

„Mi smo alati u Božjim rukama. Utjelovila sam ovaj lik kao onoga koji … kroz nju snagu Božjeg milosrđa može prenijeti na druge. Na isti sam način ja kao glumica samo alat koji prikazuje Faustinu i njezinu poruku”.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja