Budi dio naše mreže

U Prištini se održava 13. Godišnji radni sastanak ministara poljoprivrede zemalja Jugoistočne Europe u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo i Stalne radne skupine za regionalni ruralni razvoj (SWG) s ciljem donošenja odluka o reformama na području poljoprivrede i ruralnog razvoja i međusobnoj suradnji u zemljama jugoistočne Europe.

/ mp

Kosovo je u utorak, 12. studenog, na godišnjem sastanku ministara poljoprivrede zemalja jugoistočne Europe, od Sjeverne Makedonije preuzelo jednogodišnje predsjedavanje Stalnom radnom grupom za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Europe.

Na redovnom godišnjem sastanku Hrvatska sudjeluje kao zemlja promatrač, uz Austriju, Njemačku, Mađarsku, Bugarsku i Sloveniju, a zemlje članovi SWG-a su Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija. Na sastanku sudjeluju i predstavnici Europske komisije.

Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede na sastanku sudjeluje državni tajnik Tugomir Majdak koji je na sastanku poručio:

„Glavna tema hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u području poljoprivrede će biti vezana uz mala poljoprivredna gospodarstva, a posebnu pažnju posvetit će se i demografskim izazovima kako bi stavili naglasak na pronalazak odgovora za odlazak mladih iz ruralnih područja te radili na jasnijoj i dugoročnijoj viziji za razvoj ruralnih sredina. Poseban naglasak predsjedanja ćemo staviti na razvijanje ekonomije koja počiva na temeljima ekološke održivosti kako bi se uspješno provela tranzicija na niskougljično i kružno gospodarstvo, a time će se odgovoriti i na rastuće klimatske promjene.

Shvaćajući pak izazove s kojima se zemlje kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU suočavaju, Hrvatska je kao i do sada spremna prenijeti svoja znanja i iskustva te im dati punu potporu na političkoj i stručnoj razini.”

Državni tajnik Majdak posjetio je i župnika u župi sv. Nikole u Janjevu don Mateja Palića, rodnoj župi hvarskog biskupa Petra Palića.

Tugomir Majdak i don Matej Palić

“Župljana je danas 315, od kojih je 205 Hrvata, a ostalo su Albanci katolici. Vjenčanja su rijetka, po jedno ili dva godišnje, krštenja je u prošloj godini bilo četiri, a sprovod ni jedan. No već ove godine bila su tri sprovoda i jedno krštenje. Vjeronauk je redovit, tijekom tjedna služim jednu, a nedjeljom i blagdanima tri mise”, rekao je o sadašnjem stanju župnik Palić za Glas Koncila.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja