Budi dio naše mreže

Pro-life volonterka uhićena je početkom prosinca te optužena isključivo zbog tihe osobne molitve ispred ustanove za pobačaje u Birminghamu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

/ hjb

Isabel Vaughan-Spruce, direktorica Hoda za život Ujedinjenog Kraljevstva, po prijavi koju je policija zaprimila, uhićena je 6. te optužena 15. prosinca po četiri točke za kršenje Naredbe o zaštiti javnog prostora. Spomenuta je Naredba namijenjena zaustavljanju antisocijalnog ponašanja, prenosi Catholic News Agency.

Odobrena joj je jamčevina, ali uz uvjet da ne smije sudjelovati u javnoj molitvi te uz zabranu kontakta s lokalnim svećenikom uključenim u pro-life aktivnosti. Ta je zabrana kasnije ukinuta, ali je ostala zabrana javne molitve.

Vaughan-Spruce nije imala nikakve transparente, nego je mirno stajala u blizini klinike za pobačaje u Kings Nortonu, što je vidljivo i na fotografijama koje su joj pokazali nakon uhićenja.

Na istom mjestu viđena je tri puta, a na zahtjev da se izjasni o tome što se dogodilo, rekla je kako je moguće da je molila, ali i da je razmišljala o drugim stvarima. Objasnila je kako je sve činila mirno te kako njezini postupci i misli ne spadaju u protuzakonite radnje.

Smije li se više slobodno misliti ili moliti?!

“Većinu svog života posvetila sam pružanju podrške trudnicama u krizi, kako bi se osnažile i odlučile za majčinstvo. Moja vjera je središnji dio onoga što jesam, pa ću ponekad stajati ili hodati blizu ustanove za pobačaje i moliti za to. To je nešto što sam radila gotovo svaki tjedan zadnjih 20 godina svoga života”, kazala je Isabel koja se 2. veljače 2023. mora pojaviti na Prekršajnom sudu u Birminghamu.

Kako piše Catholic news agency, mnoge lokalne uprave u Ujedinjenom Kraljevstvu uvele su “tampon zone” oko klinika za pobačaje te se trenutačno raspravlja o uvođenju te mjere i na nacionalnoj razini. Predložena zona bila bi 150 metara oko klinika kako bi se, prema članku 9. prijedloga Zakona, spriječilo ljude da utječu, savjetuju, uvjeravaju, informiraju, zauzimaju prostor te čak izražavaju svoje mišljenje u blizini klinike za pobačaje.

Za nepridržavanje ovoga zakona kazna bi mogla biti do dvije godine zatvora.

“Isabelino iskustvo trebalo bi duboko zabrinjavati sve koji vjeruju kako su naša teško izborena temeljna prava vrijedna zaštite. Nedavne izmjene zakona i naredbi o ‘tampon zonama’ prijelomni su trenutak u našoj zemlji te se moramo zapitati jesmo li istinski demokratska država koja je predana zaštiti mirnog ostvarivanja prava na slobodu govora?”, rekao je Jeremiah Igunnubole, pravni savjetnik ADF UK – kršćanske organizacije za pravno zastupanje temeljnih sloboda i ljudskog dostojanstva.

https://adf.uk/woman-arrested-for-prayer/

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja