Budi dio naše mreže

Freske će u Asizu biti vidljive od 8. prosinca do 6. siječnja, a mogu se gledati i online.

/ ps

Sveti Franjo Asiški bio je prvi koji je napravio žive jaslice, a ove godine će njegov rodni grad jaslice pripremiti na poseban način, prenosi Rome Reports. Naime, na pročeljima Gornje bazilike sv. Franje i katedrale sv. Rufina bit će projekcije Giottovih freski Isusova rođenja. Također će, kao zahvala svim zdravstvenim djelatnicima, ispred bazilike biti postavljen kip zdravstvenog djelatnika.

Talijanski portal Il corriere della sera najavljuje kako će se freske početi projicirati od 8. prosinca na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, nakon svečane mise u 17 sati koju će predvoditi kardinal Mauro Gambetti.

Fra Simone Tenuti je poručio kako su te jaslice poziv na promišljanje o tome što su za sv. Franju zaista predstavljale jaslice u Grecciu 1223.

“Što čini sv. Franjo? Ne pravi jaslice onakve kakve danas poznajemo. Već postavlja jasle, dodaje nešto slame i uvede magarca i vola. Zatim slavi misu. Za njega je bila snažna povezanost između utjelovljenja i euharistije”, rekao je Tenuti, koji je zadužen za pastoral mladih u asiškome samostanu.

Fra Marco Moroni, kustod samostana u Asizu je poručio: “Želimo prikazati pred bazilikom tu prisutnost u koju smo pozvani ući, gdje se svatko od nas osjeća uključenim u Gospodinovo rođenje. On je taj koji nas dolazi posjetiti. Mi uranjamo u ove jaslice, a on uranja sebe u čovječanstvo”.

Za one koji neće moći putovati u Asiz, projekcije će biti vidljive na stranici ilnataledifrancesco.it do 6. siječnja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja