Budi dio naše mreže

Papa Franjo pozvao je vjernike da se ovog Božića sjete ukrajinskog naroda koji trpi hladnoću, glad i nedostatak lijekova, te da učine simboličnu gestu, bilo duhovnu, bilo materijalnu, kojom će iskazati blizinu narodu koji trpi. U "Argumentima" u četvrtak 22. prosinca 2022. govorili smo o ukrajinskom narodu u Hrvatskoj, kako ovdje svoje živote nastavljaju izbjeglice iz ratom pogođene zemlje, kako im pomaže Križevačka eparhija i s kojim mislima dočekuju ovogodišnji Božić.

/ fe

Gosti emisije su: Marusja Jurista, predstavnica Ukrajinske zajednice u RH, o. Andrij Luchin, svećenik iz Ukrajine na službi u Kaniži i o. Nenad Krajačić, ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije i član Povjerenstva za izbjeglice.

Otac Nenad Krajačić naglasio je da se slanjem generatora struje može konkretno pomoći ukrajinskom narodu na ratom pogođenim područjima.

„Dva šlepera se nalaze u Rijeci i još četiri u Slavonskom Brodu. Njihov sadržaj treba dostaviti u Ukrajinu, a za to nam je potrebno 150 tisuća kuna. Kad bi se taj plan ostvario, više od 7 milijuna Ukrajinaca imalo bi struju i grijanje. (…) Nijedna akcija do sada nije prošla s manje od 50 volontera. U skladište Tekstilprometa dolazi veliki broj Ukrajinaca i na taj način pomažu svojem narodu.”

Križevačka eparhija prva se postarala i pružila duhovnu pomoć Ukrajincima koji su izbjegli u Hrvatsku. Otac Nenad istaknuo je da svakoj osobi pristupaju kao čovjeku te da ne gledaju na religijske ili društvene podjele.

Važno nam je da osjete duhovnu bliskost koju im možemo i želimo pružiti

„Ne zanima nas koje su vjeroispovijesti, gledamo ih kao ljude i tako im i pomažemo. Važno nam je da osjete duhovnu bliskost koju im možemo i želimo pružiti, da shvate kako bez molitve i duhovne dimenzije ne možemo uspjeti na ovom svijetu. Križevačka eparhija stvarno se potrudila da pruži izbjeglicama duhovnu pomoć. Organizirane su liturgije s ukrajinskim svećenicima u Križevcima, Rijeci, Sloveniji i Zagrebu. Želimo da svako od njih doživi Božić u kršćanskom duhu. I moram naglasiti da naš Caritas obuhvaća Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu. Bogu hvala, uspijevamo ispuniti sve njihove potrebe koje su pred nas stavljene. Potrudit ćemo se da svako od njih osjeti tu obiteljsku atmosferu i toplinu u zajedništvu s nama ili na duhovnoj razini.”

Svjestan sam da ne postoje riječi kojima bismo im mogli zahvaliti

Otac Andrij Luchin izbjegao je sa svojom obitelji u Hrvatsku. Vladika Milan Stipić poslao je njega i njegovu obitelj u naselje Kaniža u Brodsko-posavskoj županiji. Istaknuo je kako se zajednica brine o njima, kako ne bi mislili na rat i probleme koji iz rata proizlaze.

„Na poseban način o mojoj obitelji i meni, kao i svim Ukrajincima koji su izbjegli u Hrvatsku, brinu svećenicu Križevačke eparhije. Zovu nas redovito kako bi pitali trebamo li štogod, kako smo i mogu li na neki drugi način pružiti pomoć. Svjestan sam da ne postoje riječi kojima bismo im mogli zahvaliti.”

O. Andrij Luchin, svećenik iz Ukrajine na službi u Kaniži, o. Nenad Krajačić, ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije i član Povjerenstva za izbjeglice, Marusja Jurista, predstavnica Ukrajinske zajednice u RH, urednica emisije Tanja Maleš

Oni su svjesni da bez molitve i Boga neće doći do promjene

Otac Andrij kazao je kako su svakodnevno u kontaktu s roditeljima koji su ostali u Ukrajini. Kako ističe, veliki problem predstavlja nestašica električne energije. Za svaka dva sata tijekom kojih je el. energija dostupna, prođu četiri sata u kojima su Ukrajinci bez struje i grijanja. U nekim mjestima struje nema i po nekoliko dana.

„Nestašicom električne energije najviše su pogođene bolnice, pogotovo one koje nemaju rezervne generatore struje. Brojna su bolesna djeca čiji životi ovise o dostupnosti električne energije. To je veliki problem (…) S druge strane s kim god iz Ukrajine pričamo, molba je uvijek ista: molite za nas! Oni su svjesni da bez molitve i Boga neće doći do promjene.„

Marusja Jurista desetljećima nosi baklju vjere Ukrajinaca u Hrvatskoj. Rođena u Hrvatskoj s ukrajinskom genealogijom, odlikovana je 2021. godine od strane ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ordenom III. stupnja, Svete ravnoapostolne kneginje Olge, za zasluge promicanja Ukrajinaca na volonterskoj razini. Prvi put je bila u Ukrajini 1977. godine, a do danas 40 puta.

Simbolika slavlja Božića jednaka je kod pravoslavnih i kod katolika u ukrajinskom narodu.

“Rođena sam u Hrvatskoj i smatram se Hrvaticom ukrajinskih korijena. Dolazim iz obitelji Ukrajinaca koji su došli na ovo područje još za vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Moj otac je rođen u Ukrajini, bio je svećenik, a nas je bilo 9-ero braće i sestara. Tradiciju koju sam primila, živim i dan danas.”

Ova čuvarica ukrajinskog identiteta na studijski stol stavila je nekolicinu predmeta s kojim je htjela dočarati dio ugođaja božićnih običaja Ukrajinaca.

“Simbolika slavlja Božića jednaka je kod pravoslavnih i kod katolika u ukrajinskom narodu. Možemo govoriti o nijansama u pripremi jela i kuhanju. Priprema se 12 različitih jela koja su na simboličan način povezana s brojem apostola ili s brojem mjeseci u godini. S apostolima jer Ukrajina je Božji narod, a s mjesecima u godini kao zahvala za svaki mjesec koji nam je darovan od Boga. Kroz to se slavi Boga i zahvaljuje mu se na Badnje veče.  Htjela sam prikazati i kako treba izgledati ukrajinski stol.”

Caritas Križevačke eparhije pomoć pruža socijalno ugroženim obiteljima kroz župe Križevačke eparhije, prema mogućnostima i potrebama i zahtjevima s terena. Korisnici su uglavnom obitelji nižeg socijalnog standarda, starije i nemoćne osobe te bolesnici.

Podaci za uplatu:
BANKA: Privredna banka Zagreb
Radnička cesta 50, 10000 Zagreb
SWIFT: PBZGHR2X
BROJ RAČUNA: 4603310177427008
IBAN: HR 7023400091110101501
REGISTRIRANA ADRESA: Kaptol 20, 10000 Zagreb
REGISTRACIJSKI BROJ: 19691415837

RAVNATELJ: Nenad Krajačić
E-POŠTA: nkrajacic1979@gmail.com
MOB: 098 9533 413

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja