Budi dio naše mreže

Čak i ako ne volite nogomet, poruku legendarnog nogometnog menadžera Sven-Görana Erikssona o životu i smrti svakako vrijedi pročitati.

/ mk
Legenda švedskog nogometa Sven-Göran Eriksson preminuo je u ponedjeljak nakon borbe s rakom gušterače. Od tada su ostale sportske legende, kraljevska obitelj i obožavatelji odali počast vrlo cijenjenom bivšem nogometašu i menadžeru.

Eriksson je u siječnju ove godine otkrio da mu je dijagnosticiran terminalni rak gušterače. Doktori su mu davali najviše godinu dana života. Unatoč svojoj naizgled impresivnoj snazi, 76-godišnjak je umro okružen svojim najmilijima samo osam mjeseci nakon što je podijelio svoju poražavajuću prognozu.

Ipak, u svojim posljednjim mjesecima, Šveđanin, koji je tijekom svoje karijere vodio niz nogometnih momčadi svjetske klase, uključujući 10 reprezentacija, vratio se u svoj dom u rodnoj Švedskoj kako bi uživao u trenucima tišine i cijenio male stvari u životu.

Dok je bio tamo, Eriksson, za kojeg se nije znalo da je religiozan, napravio je emisiju za Amazon Sports u kojoj je dao srceparajući oproštaj i dirljiv podsjetnik svima na smrt. Inspirativan je koliko i njegova iskrena ljubav prema nogometu i onima koje je vodio.

Mislim da se svi plašimo dana kada će biti gotovo, kada ćemo umrijeti, ali život je i smrt.

“Imao sam dobar život. Mislim da se svi plašimo dana kada će biti gotovo, kada ćemo umrijeti, ali život je i smrt. Morate naučiti prihvatiti to, takvo kakvo jest. Nadamo se da će ljudi na kraju reći, ‘da, bio je dobar čovjek’. Ali neće svi to reći…”, rekao je Eriksson.

Ovaj otac dvoje djece je dalje rekao: “Nadam se da ćete me pamtiti kao pozitivnog čovjeka koji je pokušavao učiniti sve što je mogao. Neka vam ne bude žao. Nasmiješite se. Hvala na svemu – trenerima, igračima, publici. Bilo je fantastično. Čuvajte sebe, brinite za svoj život, i živite ga.”

Njegovo prihvaćanje uloge koju smrt mora imati u našim životima nešto je što bismo trebali uzeti u obzir, kao i važnost zahvalnosti za život koji imamo, donosi Aleteia.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja