Budi dio naše mreže

"To je bio stup na uglu njegova kreveta. Bio je u svojoj sobi i svom krevetu. A najljepše je bilo to da je vrijeme pred njim pripadalo njemu. Scrooge bodro skoči iz kreveta. 'Neka u meni žive duhovi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti'! klikne pun samopouzdanja.'Ono što sam vidio prošle noći ne mora se dogoditi, jer ja to još mogu spriječiti.'" (Božićna priča, Charles Dickens)

/ Lana Popovčić

Poznati prizor “Božićne priče” Charlesa Dickensa ispunio je toplinom mnoga srca. O Ebenezeru Scroogeau čitale su generacije velikih i malih, a ovih božićnih dana taj su klasik mnogi roditelji zasigurno čitali i svojoj djeci. I nema za malene ljepše stvari na svijetu nego kad ih se ušuška u krevete i pokloni ono najdragocjenije – vlastito vrijeme i dobra priča.

Ponekad, ipak, toplinu doma i poznati krevet zamijeni onaj bolnički. Božićne blagdane i ove je godine u hrvatskim bolnicama provelo na stotine djece. Za neke, bolničko je liječenje tek povremena nužnost koja prati odrastanje, za druge boravak je dugotrajniji, pa i neizvjesniji. Najteže je u bolnici bez mame i tate, no i roditeljima je kada su ondje potrebno malo vedrine, predah i odmor.

Sve to, ali i toliko mnogo više od toga, unose u dječje bolničke sobe „tete i stričeki pričalice”. Pojave se na vratima, a kakva se čarolija dogodi nakon toga, ispričala nam je iz prve ruke predsjednica udruge “Smiješak za sve” Marijana Jergović.

Djeca nas rado primaju, a dio djece čeka nas već i na hodnicima. Vesele nam se, a mi im ne donosimo samo praznu riječ. Dajemo im zaista dio svoje mudrosti, znanja, ljubavi i duše. I to je ono što djeca osjete. Osjete našu autentičnost. Kod njih nema muljanja.

Neformalno prozvani „tete i stričeki pričalice”, volonteri okupljeni u udrugu “Smiješak za sve”, svoju su priču počeli u Rijeci još 2009. godine, ali su se proširili i na Zagreb. Trenutno ih je 230, a u glavnom gradu djeluju u u tri bolnice – na dječjim odjelima Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Kliničkog bolničkog centra Zagreb, te u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Udruga Smiješak za sve/Foto: Facebook

„Volontiramo 365 dana u godini i po tome se razlikujemo od ostalih. Bilo sunce, kiša ili snijeg, Božić ili Nova godina, mi smo u bolnicama.”, kaže nam predsjednica Udruge Marijana Jergović.

Djeca im se posebno jako vesele u blagdansko vrijeme. „Radnima danima ipak se mnogo toga zbiva po bolnicama, no za djecu koja su ondje i za blagdane, ne događa se mnogo. Naš dolazak mnogo znači i roditeljima koji su također s djecom i po 24 sata dnevno”, dodaje.

U božićno vrijeme, osim volontera „pričalica”, već nekoliko godina u bolnice dovodimo i glumce iz Gavelle i Kazališta Komedija. Na taj način dodatno podignemo atmosferu i pokazujemo djeci koliko je nama, ali i drugima važno doći i biti uz njih.

A, biti uz najmlađe kada su najbolesniji, zahtijeva puno snage i prisebnosti, kako se ne bi prepustilo vlastitim emocijama. Volonteri ni s djecom ni roditeljima ne pričaju o bolesti i jedini im je zadatak vratiti djeci osmijeh. Velika je to odgovornost i za to imaju svu potrebnu podršku i pomoć, pa i nužnu edukaciju, koju Udruga organizira dva puta godišnje.

A, volonteri su potrebni stalno i zato se za čitanje priča djeci prijaviti može uvijek. Oni koji su već darovali svoje vrijeme čitajući djeci u bolnicama, svjedoče o nevjerojatnom iskustvu koje svakoga može obogatiti. U ovom suvremenom, užurbanom i otuđenom svijetu, smiješak djeteta ipak može biti najveća plaća, poručuju iz udruge „Smiješak za sve”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja