Budi dio naše mreže

Tijekom pandemije koronavirusa tete i stričeki pričalice Udruge Smješak za sve zbog nemogućnosti fizičke posjete djece i mladih na bolničkom liječenju, osmislili su projekt „Trla baba dlan da joj prođe dan“ koji se uspješno nastavlja.

/ Sonja Kuzmić

Nemogućnost da fizički svakodnevno posjećuju mališane i tinejdžere na dječjim bolničkim odjelima KBC-a Rebro, KBC-a Sestre milosrdnice i DB Srebrnjak u Udruzi Smješak za sve shvatili su kao izazov za novinu, ta novina je projekt je „Trla baba dlan da joj prođe dan“. Volonteri iz udruge Smiješak za sve i njihovi prijatelji nisu se ostavili knjiga, ali su se uhvatili kuhače. Držeći odstojanje i propisani razmak tete i stričeki pričalice svojim su receptima i kulinarskim pothvatima odlučili dati literarni začin. Jednakom strašću u opuštenoj atmosferi u svoja jela sipaju sol i papar, kao i mrvice aforizama, čajne žličice stihova, zrnca svjetske književnosti i prstohvate dječje literature. Naravno, dosadašnja publika, mali i veliki pričoljupci i dalje mogu uživati u pričama za laku noć koje se svakoga dana objavljuju na Udruginom Youtube kanalu te njihovoj facebook stranici i Instagram profilu Smiješka za sve.

Udruga Smiješak za sve / Foto: Udruga Smiješak za sve /

Iako je ‘Smiješkova kužina’ otvorena prije nešto više od mjesec dana, ideja je nastala puno prije tijekom jednog druženja Udruginih volontera. Dolaskom korone najprije su krenuli s čitanjem priča. Kako se nije smjelo izlaziti ni družiti, bilo je pravo vrijeme za realizaciju projekta „Trla baba dlan da joj prođe dan“.

“Poanta tog projekta nije (bilo) nakuhavanje jela, nego da se iskombinira ono što inače rade tete pričalice s nečim malo drugačijim. Ionako su svi producirali videe s čitanjem priča pa je bila prilika da unesemo nešto novo, a čitanje i kuhinju još nitko nije na ovaj način objedinio” ispričala nam je predsjednica Udruge Smiješak za sve Marijana Jergović.

Istaknula je i kako se u kužini pazilo da se ispoštuju sve mjere zaštite od širenja zaraze, što ih nije spriječilo u širenju dobre energije i smijeha u danima kada je upravo toga silno nedostajalo.

Udruga Smiješak za sve / Foto: Udruga Smiješak za sve /

“Ublažavanjem mjera projekt se neće ugasiti, dapače! Nastavljamo ga provoditi jer svatko može snimiti video u vlastitoj kuhinji i objaviti svoj recept umotan u omiljene književne retke –  zaključila je Jergović.

U Smiješkovoj kužini može se uživati, upijati recepte, mudrosti, dobiti ideju za pokoji domišljat nestašluk koji će rezultirati smijehom i veseljem svakog četvrtka kada se na Facebook i Instagram profilu Udruge objavljuje novi video. Pratiti ih možete na  društvenim mrežama te mrežnoj stranici Udruge Smiješak za sve.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja