Budi dio naše mreže

August Šenoa preminuo je na današnji dan u svom domu u Mesničkoj ulici u Zagrebu od komplikacija bolesti koju je zadobio pomažući stradalima u potresu koji 1880. pogodio grad. Navršio je tek 43. godinu života, prenijela je na svojoj facebook stranici "Kuća Šenoa".

/ mb
Pjesnik Ivan Zahar izrekao je ove riječi na grobu Augusta Šenoe: “Ako je ikad hrvatska vila gorko zaplakala, ona će plakati nad ovim grobom, u koji danas polažemo umrle ostatke pjesnika, kakvim se stoljeća diče. A narod hrvatski, koji u neizrecivoj boli cvijećem zasipava ovu grobnicu, tužan gleda po perivoju svojem, kako mu nestaje divnoga stabla. Očajan traži po vidiku svojem, odakle mu izginu jedna od najsvjetlijih zvijezda. Jer on je svojom mladosti pomladio naš viek, svojom ljubavi otopio srdca suvremenika, veličinom duha svoga pomaknuo narod bliže sreći i slavi. Jednakim je sokolovim okom motrio prošlost kao i sadašnjost, zalazio u zlatne palače moćnika i u skromne kolibice prosjaka… Slikajući nekadanje pravo i slavu, stavljaše prošlost kao zrcalo našemu stoljeću…
Svome narodu bio je i biti će svećenik i kralj: svećenik – da pomiruje nesložno življe, da blagosivlje kriepost, a kori nevriednost i da izmoli od neba spas naroda svoga; Kralj – da prosiplje bogatstvo ideja i da mu kazuje put u tmini historije. U službi svoga naroda klonule mu sile, te on u najljepšoj muževnoj dobi svršuje svoj zemaljski put. No dužnostim svojim potpuno je zadovoljio: bijaše ljubezan suprug, dobar otac i vjeran prijatelj.
S Bogom mili Auguste!
Polažuć tvoje umrle ostatke u cijećem obsipani grob, mi se od njega rastati nećemo, te će ga oblijetati naša ljubav i štovanje, dok god bude obasjavalo sunce bieli Grić, tvoj mili zavičaj!”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja