Budi dio naše mreže

U Zagrebu su danas 22. listopada osvanuli svjetleći plakati sa stihovima velikana hrvatske književnosti Augusta Šenoe u sklopu projekta „Poezija u gradu“ 2020.

/ Vesna Bihar

Sedam mjeseci od potresa u Zagrebu počeo je projekt “Poezija u gradu” posvećen velikanu hrvatske književnosti Augustu Šenoi. S poštovanjem i zahvalnošću u spomen ovom jedinstvenom književnom velikanu na city light plakatima osvijetljene su neke od njegovih najljepših pjesama: Zagrebu, Tri riječi, Budi svoj, Sunce i zvijezde i Srce pjesnikovo. Građani pjesme mogu čitati dok čekaju tramvaj ili prolaze zagrebačkim trgovima i ulicama te na plakatima u Draškovićevoj ulici, Vlaškoj ulici, na Trgu kralja Tomislava – Glavni kolodvor, na Mažuranićevom trgu, Rooseveltovom trgu, kod Avenue Malla te na Savskoj cesti, a sve do 05. studenga 2020.

“Ako je itko zaslužio da se prisjetimo njegovih riječi i njegova djela to je August Šenoa koji nas, u ovoj teškoj godni potresa i korone, svojom poezijom može i danas ohrabriti i uljepšati nam dan”, poručuje autorica projekta Sonja Zubović.

Posjetimo, August Šenoa umro je u 43. godini života od posljedica upale pluća od koje je obolio kada je uz predan i intenzivan književni rad i kao požrtvovni gradski vijećnik po hladnoći skrbio za unesrećene u velikom zagrebačkom potresu 1880. godine. Zbog njegove veličine i udjela kojeg je imao u hrvatskoj književnosti, razdoblje u kojemu je aktivno djelovao naziva se Šenoino doba.

Projekt “Poezija u gradu” iznikao je iz projekta “Poezija to go” koji je već pet godina aktivno prisutan u javnosti. Autorica oba projekta je književnica Sonja Zubović.  Autorica vizualnih rješenja na plakatima je dizajnerica Tena Pezdevšek.

Tena Pezdevšek, dizajnerica vizualnog identiteta projekta

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja