Budi dio naše mreže

Prihvaćajući poziv civilnih i crkvenih vlasti Portugala, papa Franjo će u kolovozu otputovati u Lisabon i Fatimu kako bi sudjelovao na Svjetskom danu mladih 2023.

/ Vatican news
Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni službeno je u ponedjeljak, 22. svibnja potvrdio apostolsko putovanje Svetog Oca ovoga ljeta u Lisabon i Fatimu povodom Svjetskog dana mladih.

“U povodu nadolazećeg Svjetskog dana mladih, a prihvaćajući poziv civilnih i crkvenih vlasti Portugala, Njegova Svetost papa Franjo otputovat će u Lisabon od 2. do 6. kolovoza ove godine. U okviru tog putovanja 5. kolovoza će posjetiti svetište Fatimu”, piše Vatican News.

Papino četvrto predsjedanje SDM

Sveti Otac će po drugi put kao Papa posjetiti marijansko hodočasničko mjesto, odredište milijuna hodočasnika svake godine. Papa je posjetio svetište, 12. i 13. svibnja 2017., na stotu obljetnicu ukazanja Blažene Djevice Marije u “Cova da Iria!” Sveti Otac je tom prigodom molio za prestanak ratova koji “razdiru” svijet. U Fatimi se Blažena Djevica Marija ukazala malim pastirima prije nešto više od 100 godina, u tada siromašnom zemljoradničkom selu.

Papa Franjo u Fatimi u Portugalu 2017.

Lisabon je grad domaćin četvrtog Svjetskog dana mladih kojim će predsjedati papa Franjo, nakon Svjetskog dana mladih u Brazilu (2013.), Poljskoj (2016.) i Panami, (2019.). Riječ je o 38. svjetskom danu mladih koji je prvotno trebao biti održan u portugalskom glavnom gradu 2022., ali je odgođen zbog izvanrednog globalnog stanja uzrokovanog pandemijom bolesti COVID-19.

Za ovogodišnji moto Svjetskog dana mladih papa Franjo je odabrao “Marija ustane i žurno ode!”, biblijski citat koji govori o pohođenju, preuzet iz Evanđelja po Luki, kada Marija odlazi u posjet svojoj rođakinji Elizabeti nakon što je anđeo navijestio Blaženoj Djevici Majci da će biti majka Sina Božjega.

Logotip za Svjetski dan mladih u Lisabonu 2023.

Papina video poruka mladima

Tri mjeseca prije Svjetskoga dana mladih koji će se održati u Lisabonu od 1. do 6. kolovoza, papa Franjo uputio je video poruku mladima koji će krenuti u Portugal. Video je, u Domu svete Marte, snimio mons. Américo Manuel Alves Aguiar, pomoćni biskup Lisabona, tijekom audijencije 27. travnja.

U video poruci Papa misli na mlade usredotočene na taj događaj, uvijek gledajući prema horizontu, prema nadi, te ih zamišlja zauzete s organizacijom putovanja, u rješavanju logističkih pitanja i zaposlene u planiranju onih dana koje će provesti daleko od svojih svakodnevnih obveza.

Rimski biskup je potaknuo mlade da se radosno pripreme za taj događaj. U njega stavite nadu jer se na dan kao što je taj raste. Mi to ne primijetimo, dodao je Papa u poruci, ali stvari ostaju unutra, vrijednosti koje smo pronašli ostaju unutra, odnosi koje ste imali s mladima iz drugih zemalja, susreti, sve to ostaje unutra i, iznad svega, vidi se snaga mladih. Crkva ima snagu mladih. Stoga, samo naprijed!

Na kraju Sveti Otac je napomenuo da se nastoje susresti sa starijim osobama, te da svi koji imaju  bake i djedove razgovaraju s njima, da od njih traže savjet kako to proživjeti. Dat će vam mudrost, a vi idite uvijek naprijed – potaknuo je papa Franjo te video poruku završio riječima: Čekam vas u Lisabonu. Ciao!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja