Budi dio naše mreže

"Da bismo dušama donijeli istinski mir, da bismo preobrazili svijet i tražili Gospodina u svijetu i kroz stvari ovoga svijeta, osobna je svetost neophodna", rekao je svetac svakodnevne svetosti sveti Josemaría Escrivá.

/ hk

Portal Catholic Exchange donosi savjete svetog Josemaríe Escrive, kojeg je sveti Ivan Pavao II. nazvao “svecem običnog života”, u svojoj poruci o svetosti koja je dostižna za svakog vjernika. Sveti Josemaría govorio je kako upravo ta svakodnevna svetost može dovesti brojne ljude do susreta s Bogom gdje god se nalazili.

Poziv na svetost je ostvariv! Mi smo ti koji se ponekad odupiremo. Znamo da je to učenje Crkve, no ipak nam se ono katkad čini nedostižnim. Kakva je to univerzalna svetost? Ako ona uistinu postoji, zašto se događaju ratovi, korupcija, smrt? Ako je svetost jednostavna, zašto je u svijetu toliko zla?

Našem je svijetu potreban istinski mir!

Sveti Josemaría uči nas kako svetost nije jednostavna. Živjeti svetost znači postaviti visoke ciljeve – ipak, te je ciljeve moguće ostvariti. Riječ je o cjeloživotnom naporu koji je ponekad bolan i koji zahtjeva žrtvu. Put do svetosti može učiniti više od toga da nas dovede u vječnu radost – svetost može promijeniti svijet!

Kao što je sveti Josemaría propovijedao: “Da bismo dušama donijeli istinski mir, da bismo preobrazili svijet i tražili Gospodina u svijetu i kroz stvari ovoga svijeta, osobna je svetost neophodna”. Našem je svijetu potreban taj istinski mir. Iako ne možemo riješiti sve (ili čak ni jedan) svjetski problem, možemo donijeti radost svetosti u naše živote i živote naših bližnjih.

Sveti Josemaría Escrivá / Foto: opusdei.org

Svetost započinje molitvom

Put koji nas vodi svetosti jest put molitve. Molitva bi se trebala ukorijeniti i rasti u duši polako kao maleno sjeme koje se razvija u drvo s mnogo grana.

Svetost je za svakoga

Svetost nije za nekolicinu privilegiranih. Gospodin poziva svakog od nas. Očekuje ljubav od svih nas – gdje god se nalazili, bez obzira na naše trenutno stanje u životu, naše zvanje ili posao. Svakodnevni život koji živimo, naizgled tako običan, može biti put svetosti. Nije potrebno napuštati svoje mjesto u svijetu kako bismo tražili Boga – svi putevi na zemlji mogu biti prilika za susret s Kristom.

Dužnost svetosti

Svakoga dana budite svjesni svoje dužnosti da budete sveti. To ne znači raditi neke neobične stvari. To podrazumijeva svakodnevnu unutarnju borbu i herojsko ispunjavanje svojih dužnosti.

Svetost skrivena u običnome

Bog nas poziva da mu služimo u redovnim, materijalnim i svjetovnim aktivnostima ljudskog života. Čeka nas svaki dan – u laboratoriju, u operacijskoj dvorani, u vojarni, na sveučilištu, u tvornici, u radionici, na poljima, u kući – u svakom postojećem obliku rada. Postoji nešto sveto, nešto božansko, skriveno u najobičnijim situacijama, a na nama je da to otkrijemo.

Naš cijeli dan može biti slavljenje Boga

Borimo se svakodnevno da Sveta Žrtva na oltaru zaista postane središte i korijen našeg unutarnjeg života. Tako će se cijeli naš dan pretvoriti u čin slavljenja – produžetak mise na kojoj smo sudjelovali i kao priprema za sljedeću. Tako će cijeli naš dan biti čin slavljenja koji se prelijeva u našu svakodnevicu.

Svakodnevni život naša je misija

Svakodnevni je život prostor djelovanja za svakog kršćanina. Naš uobičajeni kontakt s Bogom događa se tamo gdje su naši bližnji, naše čežnje i naš rad. To je mjesto našeg svakodnevnog susreta s Kristom. Upravo kroz materijalne stvari na zemlji moramo se posvetiti – služiti Bogu i cijelom čovječanstvu.

Kroz borbu postajemo sveti

Ustrajmo na svome putu bez obzira na sve – radosni i puni nade – jer Gospodin otklanja sve prepreke. Svecem se ne rađa, svecem se postaje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja