Budi dio naše mreže

Ključna riječ: josemaria-escriva

Obitelj je kovačnica djetetovog karaktera i osobnosti, ali i mjesto gdje se ukorjenjuje ljubav prema Bogu

Obitelj je kovačnica djetetovog karaktera i osobnosti te mjesto gdje se ukorjenjuje ljubav prema Bogu. Svako dijete je Božji znak pouzdanja u roditelje koji im povjerava sina ili kćer pozvane na vječnu radost. Vjera je najbolje nasljeđe koje roditelji mogu prenijeti svojoj djeci. Ona je jedina stvar koja je uistinu važna budući da je ona ta koja daje konačno značenje našem životu. A Bog nikada ne daje zadatak bez pružanja i sredstava potrebnih za njegovo izvršenje. Stoga nijedna ljudska zajednica nije bolje opremljena od obitelji za osigurati da se vjera ukorijeni u djetetovom srcu.

Josemaria Escriva i sakrament prve pričesti

Kada mu je bilo deset godina, Josemaria je po prvi puta primio Isusa u svoju dušu. Bilo je to 23. travnja. Od ranog mu je jutra njegov anđeo čuvar šaptao u uho ponavljajući mu molitvu koju je naučio za pripremu na prvu pričest.

Bog nam je uvijek spreman dati ono što trebamo, ali mi moramo biti spremni to primiti

Bog nam je uvijek spreman dati ono što trebamo, ali mi moramo biti spremni to primiti. I mi se ponekad možemo tvrdoglavo držati vlastitog mišljenja i ne biti otvoreni za primanje savjeta ili ponizno priznavanje da smo u krivu. Ali budući da naš Gospodin uvijek pomaže onima čije je srce otvoreno za njegove darove, dobro je tražiti savjet, naučiti slušati i s jednostavnošću prihvatiti prijedloge onih koji nam samo žele pomoći.

Odnos prema vlastitom poslu: I profesionalni život prilika je za služenje Bogu

Osim specifičnosti svakog posla, razboritost ovdje igra ključnu ulogu u donošenju ispravnih odluka. Netko tko se bliži mirovini može odlučiti provesti posljednji dio svog radnog vijeka bilo lijeno ili aktivno. Trudna žena možda će se morati suočiti s izazovima okruženja koje je često nepovjerljivo ili ne odobrava rodiljni dopust. Ekonomist ili pravnik mogu se naći u situacijama koje idu protiv onoga što im savjest govori da je pravedno.

Sv. Josemaría Escrivá: Nova godina, nova borba

Sveti Josemaria je uvijek smatrao da je za svetost potrebna sposobnost da se sami stalno usklađujemo. Toga 31.12.1971., učinio je temeljitu ispovijed i pripremio se za novi život služenja Crkvi. Tako je staru izreku "Nova godina, novi život"  pretvorio u svoje geslo za 1972.: "Nova godina, nova borba!". Jedna godina nije neko dugo vrijeme za promijeniti svijet. Ali sv. Josemaria nije bio pesimist. Da, tih 12 mjeseci će proletjeti, ali spremnost da se poboljšamo u unutarnjem životu, pomoću milosti, učinit će tih 12 mjeseci nadnaravno plodonosnim.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja