Budi dio naše mreže

I među svećenicima ima youtubera. Jedan je u Splitu. Točnije na Mejašima. U župi Sv. Spasa gdje djeluje kao župni vikar, a sve je više u gradu pod Marjanom – u kojem je upravo započela devetnica uoči proslave njihovog zaštitnika - prepoznatljiv među mlađom populacijom i kao duhovnik Studentskog katoličkog centra (SKAC_St). Svoj YouTube kanal kojeg je nazvao 'Don Mrvica' otvorio je - kao i sve drugo što radi - na vrlo zanimljiv i poticajan način, a jedan od zadnjih uvjetovao je i naslov ovog teksta jer je sve to i posvjedočio Hrvatskoj katoličkoj mreži.

/ Ante Novak

Naravno riječ je o don Josipu Uliću, prvom duhovnom pozivu – kako se obje strane vole pohvaliti – iz ‘Hrvatskoga nadzemlja’, a koji je uoči ulaska u splitsku Bogosloviju imao i dobru sportsku karijeru u KK Splitu, što je lako dokučiti i s obzirom na njegove mjere i česte postove u kojima se rado prisjeća tih dana.

Uglavnom, ovaj mladi svećenik, inače vrlo aktivan u evangelizaciji i na društvenim mrežama, svome ‘digitalnom kontinentu’, otvorio je YouTube kanal ne tako davno, 1. travnja – ne šalimo se – prošle godine i do sada ima više od 175.300 pregleda. Objavio je sa zaključenjem ovog teksta točno 40 videa, a naša tema je jedan među prvih pet najgledanijih, a objavio ga je ne tako davno – na Veliki petak.

‘Don Mrvica’ je razgovarao s popularnim Gršom, 25-godišnjim Grgom Šipekom, reperom iz Trilja, koji je objavio i najnoviji album nedavno te milijuni slušaju njegove rime i gledaju spotove na mreži, kao i jednim drugim isto tako jakim dalmatinskim licem; kickboxerom Antoniom Plazibatom iz Sinja.

Antonio i don Josip u boksačkim rukavicama (Foto: Instagram ‘Don Mrvica’)

Njih trojica razgovarali su, među ostalim, o grijehu, ispovijedi, a kako je HKM-u pojasnio župni vikar na Mejašima, njemu i njegovoj ekipi u ovom Podcastu cilj je ugostiti ljude “koji su granični, koji se nisu obratili, na granici su nekakvoj, i koji nisu poznati kao veliki obraćenici, već da čujemo kako ti ljudi u svojoj svakodnevici žive svoju vjeru i što je za njih radost, život, jer od svakog čovjeka – bio on kršćanin, ateist, budist ili što drugo – može se nešto naučiti”.

U tome ne vide problem, nego jednu radost, širenje vidika i horizonta, obogaćenje za sve.

No, don Josip Ulić nam je baš ovih dana i posvjedočio kakve su prve i konkretne plodove imali već drugog dana nakon objave videa s ‘Don Mrvice’ u kojem je razgovarao s Gršom i Antoniom Plazibatom:

Da se samo to dogodilo, kroz sve što radiš sa svojom ekipom u u projektu ‘Don Mrvica’, isplatilo se.

“Mi smo taj video izbacili na Veliki petak, a dan poslije na Veliku subotu sam ispovijedao više od pet sati ove moje ‘digitalne župljane’, kako ih volim zvati, jer sam im obavijest da ću ispovijedati stavio na društvene mreže, tako da je to još jedan plod ovog mog virtualno-digitalnog župnog angažmana.”

Oko 18.15 u predvečerje don Josip je otišao do jednog momka u bolnici, tako da nije bio dovršio propovijed za Vazmeno bdijenje, te je vozeći se nazad kući razmišljao: Treba li ugasiti mobitel na nekoliko sati, ipak je uskrsna noć?

Misa bdijenja je bila vrlo brzo, u 21 sat, a bio je isto tako vrlo nervozan te je stvarno htio na neko vrijeme utišati tu pametnu stvarčicu koja mu je vrijedno sredstvo za evangelizaciju i smiriti se duhom i tijelom.

“Na kraju je ispalo sve blagoslovljeno. Dok sam tako razmišljao ‘ugasiti ga ili ne’, jer sam ipak ispovijedao taj dan, odlučio sam to još malo odgoditi i učiniti tek po povratku doma i u taj trenutak baš me zove jedan momak. Do mog je broja došao jer je dostupan javno na društvenim mrežama. Pita me: ‘Mogu li se doći ispovjediti?’ Odgovorio sam mu: ‘Dođi odmah!’ Doduše, izrekao sam mu to malo nervozno”, priznao nam je i to ovaj svećenik rodom iz Tugara.

I on je došao u župu. Ispovjedio se nakon gotovo deset godina – toliko nam je ispovjednik mogao reći.

“Ispovijedao sam ga dosta dugo i nakon što je završila ispovijed, na odlasku na samom izlazu, na vratima, zaustavio se i samo je rekao: ‘Evo, da mi nije slučajno YouTube algoritam izbacio sa strane video s Gršom, i da ga nisam pogledao, ne bih bio ovdje.'”

Govorili su njih trojica u njemu o ispovijedi – sakramentu pomirenja s Gospodinom Bogom – na jedan drugačiji način, jer su o njoj ipak raspravljali jedan popularni pjevač reper, jedan mladi svećenik i jedan borac kickboxer koji je, uz ostalo, pobjednik K-1 teške kategorije Grand Prix-a 2017. i borio se i u Supercombatu i FFC-u.

‘Kada sam odgledao vaš razgovor s njima, potaknuo me je da se dođem ispovjediti i došao sam do vašeg broja’, rekao je don Josipu Uliću taj mladić, a nakon što je ovo svoje iskustvo ovaj prezbiter Splitsko-makarske nadbiskupije podijelio i s jednim svojim subratom svećenikom, on mu je ovako uzvratio:

Da se samo to dogodilo, kroz sve što radiš sa svojom ekipom u u projektu ‘Don Mrvica’, isplatilo se.

“I ja isto to vjerujem; da se samo to dogodilo, isplatilo se, a ima svjedočanstva jako jako puno i Bogu hvala na tome”, rekao je gostujući u emisiji ‘Budimo mladi’ (u ponedjeljak navečer, 26. travnja, 2021. godine) čija je tema bila: “Plodovi virtualne evangelizacije i (posljedice) digitalizirane duhovnosti”.

Sugovornici HKR-a još su bili: Vigor Grego, voditelj službe slavljenja u zajednici ‘Nanovo Rođeni’ i koordinator službe slavljenja Karizmatske katoličke obnove u Duhu Svetome (KKODS), zatim glazbenica Iva Smojver iz Amorosa i voditeljica slavljeničkog tima Evangelizacijske zajednice ‘Sveti Duh’, te kao četvrti sugovornik mr. Borna Puškarić, župnik zagrebačke župe Sv. Blaža koji je od 2016. do 2020. bio pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Video u kojem je don Josip Ulić razgovarao s Gršom i Antoniom Plazibatom – ali i posvjedočio osobno iskustvo ispovijedi – priložen je u nastavku, a emisiju možete u cijelosti poslušati OVDJE.

Saznajte upravo zahvaljujući razgovoru ove trojice: Zašto je oproštenje grijeha free wi-fi? Treba  li se znati ispovijedati? Zašto nije isto otići kod psihijatra i otići na ispovijed? I tko nas voli najviše na svijetu?

https://youtu.be/mmfeL1CNAhA

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja