Budi dio naše mreže

Ključna riječ: ispovijed

Čemu dati prednost u ispitu savjesti?

U sakramentu pokore katolici su dužni priznati ozbiljne (smrtne) grijehe u naravi i broju od posljednje ispovijedi. Ako jedan nije siguran u broj, tada je prihvatljiva procjena.

Za ispovijed se treba pripremiti i ona treba biti jasna i konkretna!

Sveta ispovijed je sakrament po kojem nam Bog preko svećenika oprašta grijehe. Imajmo u vidu da ovaj sakrament nije odlazak psihijatru, psihologu te da ne spada u pučke pobožnosti. Za svaku ispovijed se treba pripremiti i ona treba biti jasna i konkretna. U ovom sakramentu ispovijedamo samo vlastite grijehe – ne drugih.

Izvršiti pokoru nakon sakramenta pomirenja

Učinci odrješenja su trenutni i ne ovise o dovršenju naše pokore ili zadovoljštine, no netko tko namjerno odbije izvršiti naknadu za grijehe kroz dodijeljenu pokoru možda uskraćuje važan element sakramenta i trebao bi priznati da prethodna pokora nikada nije zadovoljena.

Jesu li oprošteni i grijesi koje sam zaboravio izreći u ispovijedi?

Nije neobično zaboraviti spomenuti grijehe ako već dugo niste bili na ispovijedi. Međutim, sljedeći put kad idete na ispovijed, trebali biste spomenuti grijehe koje ste zaboravili reći u prethodnoj ispovijedi. To će povećati milost u vašoj duši i pružiti vam duševni mir.

Crkva je bolnica za grešnike, a ne muzej za svece!

"Grijeh ima težinu. Svaki grijeh koji počinim u mislima, riječima ili djelima pretvara se u prtljagu koju nosim sa sobom. Kako se težina nakuplja, počinjem osjećati suhoću u svom molitvenom životu. Moj entuzijazam da podijelim svoju vjeru s drugima postaje prigušen pod teretom grijeha koje nosim."

Što je nedostojna pričest, a što nepotpuna ispovijed?

Koji su uvjeti da bi se učinci i plodovi primanja euharistije u nama doista ostvarivali i događali? Vlč. Petar Mlakar iz projekta "Pod smokvom" donosi misli, poticaje i pouke svetoga župnika Arškoga o euharistiji i pričesti.

1 2 3 6
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja