Budi dio naše mreže

Ključna riječ: ispovijed

Ispovijed je mjesto oprosta grijeha, ali i cjelovita čovjekova ozdravljenja

"Tko osuđuje, mora naučiti praštati, tko je bolestan, treba naučiti moliti. Nemate li nade da se teški prijestupi ili grijesi neposredno opraštaju, obratite se na za govornika, utecite se Crkvi koja će za vas moliti. I onda će Gospodin, njoj za ljubav, udijeliti oprost koji bi vam on mogao uskratiti. Ne niječemo historijsku stvarnost ozdravljenja čovjeka uzeta, ali mi ponajprije prihvaćamo nutarnje liječenje čovjeka kojemu su njegovi grijesi oprošteni", poručuje fra Tomislav Pervan.

Braćo, pomirite se s Bogom

Zahvaliti Bogu za sve što jesam, za njegov dar, u obliku razgovora, molitve, slavljenja; prepoznati ono što me sada, pred Bogom, raduje: sretan sam zbog te i te stvari, prošle ili sadašnje. Važno je da sve to iznesem pred Gospodina: to je priznanje njegove dobrote za nas, njegove vlasti i snage, njegova milosrđa.

FRA IVAN LOTAR Kako se dobro ispovijedati

"Nakon ispovijedi, zahvali Bogu na daru oproštenja i pođi u miru!", poručio je župni vikar Župe sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu fra Ivan Marija Lotar.

Što te sprječava da skineš okove grijeha prije Božića? Trebam te, čekam te

"Kako sam često bio na "knap" s vremenom mislio sam nekada ispovijedajući: "ajme još jedan, neću stići naučiti"...ali umah se sjetih da sam najprije svećenik a ne student. Kada mi se ogadila ta misao da mi je previše penitenata prije ispita, počeo sam moliti poput protestantskog vojnika iz filma "Greben spašenih" koji je spašavao ranjenike kao bolničar - "Bože, daj mi još jednog". Fra Krešimir Josip Bahmec donosi kratko svjedočanstvo o ispovijedi na svojem Facebook profilu.

Od čiste i uredne kuće važnije je čisto srce na koje Gospodin čeka u ispovijedi

Od čiste i uredne kuće važnije je čisto srce i zato se brojni vjernici mire s Bogom u sakramentu ispovijedi. Koliko često bi se vjernik trebao ispovijedati? Zašto nije dovoljno osobno se pokajati i u osobnom razgovoru s Bogom ispovjediti grijehe, već je potreban sakrament? Što ako na ispovijedi neki grijeh zaboravimo ili se previše sramimo da bismo ga ispovjedili? Na ta i druga pitanja odgovarali su gosti: vlč. Odilon Singbo, don Mihovil Kurkut, SDB, i vlč. Branimir Budinski.

Molimo li za sve vjerne mrtve ili za duše u čistilištu?

Moli li se šesta desetica krunice za sve vjerne mrtve ili za duše u čistilištu? Je li Jona zaista bio tri dana u kitovoj utrobi? Kako se ispovijedati ako stalno padam u iste grijehe? Može li osoba koja čeka proglašenje ništavosti svoje ženidbe biti u vezi? Na ta i druga pitanja odgovarao je u petak, 12. studenoga u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?" fra Roko Bedalov, župnik župe Sv. Antuna Padovanskog sa Svetog Duha.

Pročitajte osam zabluda o ispovijedi

Mnogi od katolika, pa čak i od onih koji idu redovito ili povremeno u crkvu, ponekad pokazuju da žive s nekim zabludama ili sumnjama u glavi. Te zablude i sumnje možda nisu tako jake i presudne da bi čovjek prestao ići na ispovijed, ali znaju smetati i zbunjivati. Dopustite mi pomoći u razbijanju takvih zabluda kako bismo s više uvjerenja i mirnije pristupali ispovijedi – sakramentu pomirenja s Bogom i Crkvom.

Je li potrebna česta ispovijed?

Zašto oklijevamo iskoristiti sakramentalnu ispovijed? Strah? Ako je tako, mogli bismo pristupiti svećeniku izvan ispovjedaonice i objasniti svoju nevoljkost. Sigurno će biti suosjećajan.

Francuska država od Crkve traži ukidanje ispovjedne tajne

Francusko izvješće o svećeničkom zlostavljanju prilika je da se pogode temelji Katoličke Crkve. Nezavisno povjerenstvo koje je pripremilo Sauvéovo izvješće traži ukidanje ispovjedne tajne. Predsjednik Francuske biskupske konferencije nadbiskup Éric de Moulins-Beaufort govori o "užasu i zaprepaštenju", dok ga ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin poziva da ga podsjeti da se "svećenici ne mogu smatrati iznad zakona", a glasnogovornik vlade Gabriel Attal Crkvu upozorava da "ništa nije jače od zakona Republike".

1 2 3 7
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja