Budi dio naše mreže

"Zavjetna nakana maratona je što skorija beatifikacija o. Ante Gabrića", rekla je za Hrvatsku katoličku mrežu Drina Čavar predsjednica Misijske europske inicijative "Kristov stol".

/ fe

Misijska europska inicijativa “Kristov stol” organizira 1. Zavjetni biciklistički maraton od Metkovića – rodnog mjesta o. Ante Gabrića do Skopja – rodnog mjesta svete Majke Terezije; prigodom papina pohoda Skoplju 7. svibnja 2019, s nakanom za što skoriju beatifikaciju sluge Božjeg o. Ante Gabrića.

Naša sugovornica istaknula je kako je ideja nastala tijekom susreta u Vepricu s katedralnim župnikom iz Skopja don Davorom Topićem.

“Don Topić za brata ima svećenika isusovca, a znamo da je o. Gabrić bio Isusovac. Kako je sveta Majka Terezija iz Skoplja jednostavno smo povezali te dvije “slučajnosti” našeg susreta i spontano je nastala ideja o biciklijadi. Zanimljivo je da u trenutku kad smo organizirali datum biciklijade nismo znali da će papa Franjo pohoditi Makedoniju”, rekla je Čavar.

Suradnik i suorganizator biciklijade Don Davor Topić odgovorna je osoba za organizaciju susreta s papom.

Predsjednica inicijative “Kristov stol” naglasila je kako vjeruju da postoji mogućnost, kao što su u Rimu stjecajem okolnosti bili pozvani na susret od samog Svetog Oca, da i tamo razgovaraju s papom Franjom. “Naša temeljna nakana je da ovom gestom i poduhvatom malo ubrzamo proces beatifikacije o. Gabrića i papi damo do znanja koliko nam to znači”, rekla je.

Da je Božja providnost ključ svake organizacije pokazuje i to što će bicikliste cijelim putem pratiti gospodin Zvonimir Atletić.

“Zvonimir Atletić najpoznatiji je fotograf o. Gabrića i Majke Terezije”, rekla je Čavar i dodala da su mu se obratili u pripremi promidžbenih materijala za biciklijadu na što je Atletić reagirao s oduševljenjem i odlučio postati službenim fotografom maratona.

Geslo biciklijade “Siromaštvo – blago crkve” riječi su kardinala Franje Kuharića. Ovim maratonom obilježit će se obljetnica rođenja Franje Kuharića kao i 40. obljetnica dolaska sestara Majke Terezije u Zagreb i Hrvatsku.

Trasa prolaska je: Metković – Perast – Skadar – Tirana – Ohrid – Mavrovo – Skoplje.

 

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja