Budi dio naše mreže

Vojna kapelanija „Sveti Ilija prorok“ u Petrinji je organizirala od 30. rujna do 2. listopada, tradicionalno šesnaesto pješačko hodočašće u Mariju Bistricu.

/ tg/IKA
Vojnici-hodočasnici sudjelovali su u programu 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja i 25. obljetnice utemeljenja Vojnog ordinarijata u RH. Na trodnevnom putu dugom 102 kilometra sudjelovalo je 40 pripadnika 1. mb. „Tigrovi“ i 2. mb. „Gromovi“ te pripadnici CIMIC-a iz petrinjske vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“.

Hodočasnici su prije polaska sudjelovali na misi koju je predvodio vojni kapelan u Petrinji don Branko Čagelj. Na misi je don Branko blagoslovio hodočasnike, krunice koje im je podijelio i ostale nabožne predmete. Hodočasnici su ponijeli zastavu kapelanije koju su izradili u povodu dvadesete godine kapelanije, kao i zavjetni hodočasnički križ koji su na svoju inicijativu izradili godinu prije.

Prvo mjesto gdje su se zaustavili bila je kapelica Sv. Jakova apostola u Mošćenici koja je puna simbolike. Ta kapelica je bila granica razdvajanja u Domovinskom ratu, kojoj je zaštitnik sv. Jakov kojem mnogi hodočaste u poznato svetište u Santiago de Compostelo. Nakon druženja i blagoslova župnika vlč. Damira Cvekovića hodočasnici su se zaputili do sisačke katedrale gdje ih je dočekao ratni župnik iz Mošćenice, a sadašnji sisački biskup Vlado Košić i župnik katedralne župe Uzvišenja sv. Križa vlč. Marko Karača.

Vojno hodočašće iz Petrinje

Hodočasnici su prenoćili u društvenom domu u Dubrovčaku Lijevom i u ranu zoru su se uputili prema Dugom Selu. Tu ih je u župi svetog Martina biskupa dočekao i ugostio u ime župnika kapelan vlč. Matija Slišković. U župnoj crkvi misu je predvodio vojni kapelan don Branko, a homiliju održao vlč. Slišković. Poslije odmora i okrijepe vojska se zaputila prema Kašini.

Trećeg dana u nedjelju 2. listopada hodočasnici su se u ranim jutarnjim satima molitvom i pjesmom uputili prema nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Hodočasnici su se nakon okrijepe i osvježenja u prostorijama NK „Mladost“ uputili prema prostoru crkve na otvorenom gdje su ušli s pjesmom. Tu su imali mogućnost da pristupe sakramentu pokore i svi su sudjelovali na programu i svečanom euharistijiskom slavlju koje je predvodio apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua.

Vojno hodočašće iz Petrinje

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja