Budi dio naše mreže

Intervju predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Hrvatskom katoličkom radiju izazvao je brojne reakcije u javnosti, a dijelove intervjua prenijeli su gotovo svi hrvatski mediji na svojim portalima, u radijskim ili televizijskim emisijama. Intervju je u cijelosti, svih 60 minuta, emitirala Televizija Herceg-Bosne sinoć u 20.00 sati, dok su dijelove intervjua prenijeli i brojni mediji u Republici Srbiji. U fokusu javnosti posebno su se našli dijelovi u kojima govori o svom vjerničkom iskustvu, moralnim i etičkim načelima, a najgledaniji je svakako dio u kojem predsjednica zapjeva omiljenu kršćansku pjesmu "Krist na žalu".

/ sk

Obrazlažući zašto je ove godine uručila Hrvatskom katoličkom radiju u povodu Dana državnosti Povelju Republike Hrvatske, predsjednica Grabar-Kitarović otkrila je kako nađe vremena za slušanje HKR-a, posebno u automobilu te da dio njezina osiguranja s HKR-om moli krunicu. Posebno je inspirirana Poslanicom svetoga Pavla apostola Korinćanima 1,13 o ljubavi te nedavnom homilijom o Očenašu dijelom koji se odnosi na “otpuštanje dužnicima našim.”

Kako bi moja djeca rekla da o meni govore mnogi ljudi koji me ne poznaju, i kad se nekad izgovore gorke i ružne riječi, ta riječ „otpustiti“, toliko me oslobađa.

Predsjednica se pomoli svako jutro i navečer prije spavanja, moli krunicu i odlazi na svetu misu.

U trenucima kad mi je teško molitva čak nekako skrene misli s tih poteškoća.

Političar, dodaje Grabar-Kitarović, treba služiti svom narodu ponizno, skromno i dostojanstveno, ali isto tako treba biti hrabar u donošenju odluka, prihvaćanju posljedica svojih odluka i priznavanju vlastitih pogrešaka. Svjesna je da se od političara vjernika očekuje vjerodostojno življenje svoje vjere.

Dakle, ne mogu osobno mišljenje, bilo ono vjersko, osobno ili bilo koje druge prirode nametati drugima. Meni vjera u takvim trenucima jednostavno služi kao nekakav unutarnji kompas.

Predsjednica voli na svetoj misi pjevati svim srcem posebno pjesmu “Rajska Djevo, kraljice Hrvata”, a iako kao djevojčica nije imala puno sluha, pjevanje je kasnije usavršila u Washingtonu te je i pred mikrofonima HKR-a zapjevala jednu joj od najdražih pjesama “Krist na žalu”.

Svećenik je bio jako tolerantan, premda je više volio kad sam čitala poslanice.

Za predsjednicu koja je i majka kćeri od 16 te sina do 18 godina, dvojbi nema – život počinje začećem. Aktivno sudjeluje u odgoju djece.

 Znam da mnogi misle da sam ja loša majka jer sam predsjednica. No, moram vam reći da nisam propustila ni prve zubiće, ni predstave, ni bilo kakve bitne događaje.

Savjest je za hrvatsku predsjednicu Grabar-Kitarović čuvar dostojanstva i slobode te moralni kompas. Ali kao predsjednica smatra da se, kada taj priziv savjesti dovodi do situacije koja onemogućuje normalno funkcioniranje bilo koje institucije, država mora pobrinuti da to riješi na neki drugi način.

Puno problema u društvu proizlazi upravo iz toga što djeca nisu svjesna etičkih promišljanja.

Cijeli intervju s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović koji je 03. srpnja 2019. godine na Pantovčaku vodio glavni urednik Hrvatskog katoličkog radija Siniša Kovačić možete pročitati i pogledati OVDJE!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja