Budi dio naše mreže

U subotu, 16. rujna 2023. godine u Stepinčevom Karmelu u Brezovici varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je sv. misu i obred svečanih doživotnih zavjeta s. M. Benedikte od Božanskog Milosrđa (Monike Pernar).

/ mdj

Među koncelebrantima bili su i vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik, vlč. Domagoj Lacković, župnik Sv. Obitelji iz Slavonskog Broda, vlč. Krešimir Babić, vlč. Josip Đurin, domaći župnik preč. Zvonko Vuković, zatim oci karmelićani: o. Dario Tokić, o. Ivan Živković i o. Nikola Grizelj.

Na početku misnog slavlja domaći župnik preč. Vuković pozdravio je biskupa i sve prisutne, te im zaželio dobrodošlicu. Biskup je naglasio da je poziv čin ljubavi koja dolazi od Boga. Bog je onaj koji zahvaća dušu i zove ju da hrabro pođe za njim. On mijenja život pozvanih, s. Marije Benedikte, ali i svakoga od nas. Ovaj čin zavjetovanja je susret nas i Boga.

„Danas želimo biti sudionici jednog obećanja koje izvire iz srca. Danas će s. M. Benedikta tri puta iz srca reći Bogu ‘da’. Ona će preuzeti na sebe evanđeoske savjete. Obećat će da će živjeti siromaštvo, čistoću i poslušnost,“ poručio je biskup.

Darovati se Kristu u potpunosti

Biskup je protumačio značenje svakog pojedinog zavjeta, te je rekao i to da je po zavjetu siromaštva stavila na vagu bogatstva i ocijenila svojim srcem da je Bog jedini Bog za kojeg treba živjeti i svega se odreći. Po zavjetu djevičanstva, s. Marija Benedikta će pokloniti dubinu svoje duše Kristu Zaručniku. On je onaj koji će trajno boraviti u njezinoj duši. Govoreći o zavjetu poslušnosti, biskup je spomenuo da će s. M. Benedikta obećati poslušnost Onome koji je bio poslušan do smrti, a koji od nje traži da ima dobro uho na Njegovu Riječ.

Foto: Karmel Brezovica / Marija Benedikta

Tumačeći prigodna misna čitanja zastao je na tekstu iz Knjige Pjesme nad pjesmama, te se osvrnuo na riječi zaručnice: „Stavi me kao znak na srce, kao pečat na ruku svoju…“, i rekao, ako je nešto stavljeno na srce, to ostaje trajno, vječno. Pečat je znak ljubavi, ne jedno pravilo, geslo, već nešto što omogućava da pjevamo o ljubavi Božjoj dovijeka. 

Ona će preuzeti na sebe evanđeoske savjete. Obećat će da će živjeti siromaštvo, čistoću i poslušnost.

Govoreći o Ivanovu Evanđelju u kojem nam sam Isus definira sebe da je Put, Istina i Život, protumačio je te tri riječi koje sažimaju svu istinu naše vjere. Isus je došao da bi nam pokazao put k Ocu. Došao je iz ljubavi da pokaže pravu sliku Boga. On je onaj most koji spaja Nebo i zemlju. On je Istina u Bogu, jedina Istina koju stalno moramo osluškivati u duši. On je Ljubav koja se daje. On je Istina koja se na križu pokazuje kao Istina koja nadilazi naše ljudske istine.

On je Život. Bez Njega nema života. To je Život koji ima iskustvo boli, odbacivanja i smrti.

Bog je jedini za kojeg treba živjeti i svega se odreći.

„Tako jednostavno nam Evanđelje kaže da onaj koji to osjeća iz ljubavi može reći: ‘Evo me! Želim slijediti tvoje stope! Ja sam te upoznala kao Ljubav koja je beskrajna.’

Sestre su se posvetile Bogu za braću ljude. One su sklopljene ruke koje daju snagu Crkvi da može hodati. Tom snagom molitve pokreću naše motore da možemo ići naprijed. Zavjet je izričaj vaše ljubavi i srca. Živite tu radost i ljubav,“ zaključio je biskup.

Foto: Karmel Brezovica / Marija Benedikta

Nakon Litanija Svih Svetih i upita o nasljedovanju Krista s. M. Benedikta je položila svoje svečane doživotne zavjete u ruke č. Majke Regine od Presvete Euharistije, Popić, OCD. Nakon Svečanog blagoslova i primanja redovničke koprene s. M. Benedikta se pridružila Karmelskom Redu i postala punopravni član zajednice sestara karmelićanki u Brezovici. 

Sestre su se posvetile Bogu za braću ljude. One su sklopljene ruke koje daju snagu Crkvi da može hodati. Tom snagom molitve pokreću naše motore da možemo ići naprijed.

Marija Benedikta rođena je 1989. godine u Slavonskom Brodu. Tu je primila vjeru i sakramente. Završila je Kineziološki fakultet u Zagrebu i radila je u struci, nakon čega je 2015. ušla u Karmel u Brezovicu gdje je na Svi Svete 2018. položila privremene zavjete.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja