Budi dio naše mreže

Ključna riječ: karmelicani

"Mirisni vrt" Karmelskog svjetovnog reda

Svjetovni redovi isključivo su duhovne zajednice koje primaju osobe koje su spremne prihvatiti duhovnost određene redovničke obitelji, u ovom slučaju karmelićana. Karmelićani su poznati po svojem povlačenju iz svijeta i ulasku u kontemplaciju te molitvi koja je glavno uporište ovakvog života. Posebnu pozornost posvećuju Blaženoj Djevici Mariji od Karmela koja je nastala na temelju viđenja svetog Šimuna Stocka kojem se ukazala Blažena Djevica Marija te mu dala škapular.

Povijest karmelskog škapulara duža je od 700 godina!

Blagdan je Gospe od brda Karmel. To lijepo brdo u Palestini uz obalu Sredozemnoga mora bijaše mjesto odakle je prorok Ilija vatreno branio vjeru u Izraelu. U srednjem vijeku vjernici su počeli slaviti uspomenu na zaštitu Majke Božje, koju je Gospa pružala nosiocima karmelskog škapulara.

SEDAM PUTEVA KATOLIČKE DUHOVNOSTI Koja od njih vam je najbliža?

Zbog toga što su liturgija i teologija gotovo istovjetne, možemo pomisliti da postoji samo jedan način pristupa Bogu i svijetu unutar Crkve, ali to ne može biti dalje od istine. Katolicizam nudi niz duhovnosti, a svaka od njih naglašava određeni dio katoličke vjere.

Svibanj u zagrebačkim Remetama miriše marijanski

„Remetska dolina upravo svibanjski odiše. Tu negdje, po Domjaniću, „k suncu prosi vsaka roža, k suncu trava vsaka.“ U toj dolini, bez obzira na mjesece i godišnja doba, neprekidno cvate i miriše veliki cvijet svetišta, Ljekarne Nebeske, Zagovornice Hrvatske, Marije, Isusove i naše Majke...”, zapisao je o. Vjenceslav Mihetec, prigorski sin koji je mnoge godine proveo u zagrebačkim Remetama.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja