Budi dio naše mreže

Posljedice uvođenja eura i gubitka monetarne suverenosti za hrvatsku državu i društvo, bile su teme HKR-ovih "Argumenata" u srijedu, 26. veljače. O tome su u našem studiju govorili predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, profesor s Fakulteta političkih znanosti Luka Brkić te Petar Vušković iz Centra za javne politike i ekonomske analize. Urednik i voditelj je Vlatko Ojvan.

/ vo

„Naše gospodarstvo nije spremno za uvođenje zajedničke valute i treba dobro razmisliti kada povući takav potez”, kazao je sindikalist Krešimir Sever.

„Uvođenje eura ne možemo izbjeći, jer smo se na to obvezali ugovorom o ulasku u Europsku uniju, no treba stati na loptu i razumno provesti javnu raspravu, obzirom da je to prevažno pitanje i za građane i za državu. Najprije treba utvrditi sve manjkavosti hrvatskog gospodarstva i što sve treba napraviti na razini konvergencije, koja bi trebala biti bezbolna za građane u cjelini. To je nešto oko čega bi vlast, oporba i građani, kroz raspravu, trebali doći do zajedničkog i najboljeg rješenja. Dakle, ne samo srljati bezglavo zato što je to dobro, primjerice, za izvoznike, već ta korist mora biti vidljiva za sve u državi”, ocijenio je Sever. 

Uvođenje eura prevažno je pitanje za cijelu državu i o tome bi trebalo provesti referendum, pa neka građani kažu svoje, istaknuo je profesor s Fakulteta političkih znanosti Luka Brkić.

”Uz to treba provesti široku raspravu u svim institucijama i sa zainteresiranom javnošću, koja bi osvijestila sve prednosti i nedostatke jednog fenomena koji se zove jedinstvena valuta. Treba osvijestiti i što je sama Europska unija i kuda ona ide i kakve mi koristi od toga imamo. Kada se iz rasprave dobiju svi parametri, onda prvenstveno mi u Hratskoj moramo doći do politika, koje će maksimalizirati našu korist. Ono što nije dobro je da su političke odluke već donesene i to bez dobre i argumentirane rasprave”, zaključio je profesor Brkić.                       

Petar Vušković iz Centra za javne politike i ekonomske analize tvrdi kako će uvođenje eura donijeti puno više pozitivnih nego negativnih učinaka.

”Zbog izostanka valutne klauzule kapital je jeftiniji. Moramo znati i da je Hrvatska već ionako visoko euroizirana zemlja. To znači da nam je 75 posto štednje u eurima. Poduzeća su također zadužena u eurima, neki ugovori o najmu poduzeća su u eurima. Bit će bolje i turizmu koji čini 18 posto bruto domaćeg proizvoda, jer će jačati turistička konkurentnost”, istaknuo je Vušković. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja